Také první šlágr po restartu nejvyšší české soutěže se odehraje před prázdnými tribunami. Kromě hráčů a realizačních týmů budou na stadionu jen funkcionáři, pár novinářů a pořadatelé.

Obyčejní fanoušci se musí spokojit s televizním přenosem na stanici O2 TV, ti nejvěrnější v Plzni pak vyrazí do autokina. Klub pro ně přichystal zdarma velkoplošnou projekci v prostorách DEPO 2015, kapacita 150 vozů se rychle naplnila.

Takový je po fotbale hlad, zřejmě nejen v Plzni, která dnes vstoupí do ligy na hřišti pražské Sparty. Napoprvé se měl ten zápas hrát 15. března.

„Na Spartu už jsme se jednou chystali. Nemyslím si, že by se něco od té doby extra změnilo. Vím, že je Sparta velký rival. Ale nesnažili jsme se to v přípravě na zápas nějak zdůrazňovat,“ prohlásil o souboji s odvěkým rivalem plzeňských fotbalistů jejich slovenský kouč Adrian Guľa.

Ilsano Cup
První závod táhl. V Plzni jel i Vakoč

Zatímco jeho svěřenci mají se zápasy na Letné bohaté zkušenosti, on tam povede viktoriány poprvé.

„Zápas se bude hrát v jiném režimu, i na to jsme se připravovali,“ připomněl, že se i na Letné bude hrát po restartu ligy bez diváků. „Diskutovali jsme o tom s klukama. Ale až samotný zápas ukáže, nakolik jsme byli připravení,“ pokračoval kouč.

„Na tréninku i teď v přípravě se hrálo bez diváků. Ale ostrý zápas je přece jen něco jiného,“ doplnil Adrian Guľa.

Do Plzně přišel v zimě místo Pavla Vrby a vstup do jara měl s týmem výborný. Čtyři zápasy = čtyři výhry a náskok vedoucí Slavie na druhém místě stáhli ze 16 bodů na polovinu – osm. Teprve teď ho však čeká první ostrý test, i když Sparta je teď v tabulce až devátá.

„V žádném případě k tomu nesmíme přistoupit ve vycházkovém tempu. Víme, že musíme jít na hranici svých možností, ukázat všechno, co v nás je. Fyzicky, takticky i co se týče zkušeností,“ vypočítával slovenský trenér.

„Naše touha uspět je velká, ale musíme zůstat pokorní a disciplinovaní,“ nabádal Adrian Guľa a potěšilo ho, jak jeho tým přistoupil k přípravným zápasům. „Kluci jsou hraví, to je vidět i na tréninku. Potřebují konkurenci, chtějí soutěžit,“ vyprávěl Guľa na webu Viktorie.

„Těšíme se, že už konečně můžeme hrát. Dělat věci, které nás baví a máme je rádi,“ dodal Adrian Guľa.

Už předtím v rozhovoru s vybranými novináři přiznal, že má v hlavě základní jedenáctku, ale konkrétní být nechtěl. „Pro mě je podstatné, abychom měli připravené všechny hráče, nejen tu základní sestavu. Proto je fantastické, že jsou všichni kluci zdraví, i střídající hráči ukázali, že mají týmu co dát. Každý z nich je důležitý,“ naznačil trenér Viktorie, že tentokrát hodlá sázet na širší kádr. „Čeká nás do konce ligy náročný program, zápasy půjdou v rychlém sledu,“ doplnil. Ten první sehrají dnes.

V jámě lvové na Letné, kde v minulosti dala Viktoria několikrát definitivu mistrovskému titulu. Za posledních deset let porazila Spartu v lize třináctkrát. To nikdo jiný nedokázal, ani Slavia.

Ale také tam loni utrpěla ostudnou porážku 0:4, doma to pak sparťanům v nadstavbě stejným výsledkem oplatila. Na podzim vyhrála vzájemný souboj v Doosan Areně 1:0, když po chybě stopera Lischky pohodlně skóroval Krmenčík.

Jak to dopadne dnes večer?