Celoevropský projekt pod patronací UEFA má v Česku aktuálně 77 obsazených z 80 plánovaných míst takzvaných GTM – tedy Grassroots trenérů mládeže.

Tito pomocníci a rádci spolupracují s jednotlivými kluby a pomáhají v nich s metodikou a organizací tréninků a kempů pro malé fotbalisty, případně i s jejich nábory do oddílů a také s tréninkem okresních výběrů.

Tachovsko není výjimkou a GTM okresního fotbalového svazu je čerstvě šestadvacetiletá fotbalová hráčka, obránkyně prvoligové Viktorie Plzeň a odchovankyně chebské Hvězdy s kořeny v našem regionu Michaela Bernardová. Vyzkoušela si i angažmá v německém ženském týmu TSV Arzberg/Rötenbach a pražské Dukle.

Z vyhlášení výsledků.
Zahrádkáři vyhlásili výsledky výtvarné soutěže

Tréninky mladých fotbalových nadějí v rámci programu Grassroots už během letošního prvního měsíce a půl proběhly ve sportovních halách, tělocvičnách či venku na hřištích s umělou trávou například ve Stříbře, Bezdružicích, Boru u Tachova, Plané či v samotném Tachově.

Na umělce fotbalového stadionu FK Tachov se okresní výběr dokonce před týdnem proháněl v nefotbalovém zimním počasí se sněhovou nadílkou. Ale to malým nadšencům ani jejich koučům (v Tachově vedl trénink s Michaelou Bernardovou Jan Petřina – pozn. red.) vůbec nepřekáželo.

„Jelikož se spousta kluků z U11 omluvilo pro nemoc nebo hory, proběhl pouze trénink U12. Věnovali jsme se rychlosti, nácviku tandemu a střelbě. Moc děkujeme FK Tachov za půjčení hřiště i pomůcek na trénink,“ popsala čtvrteční trénink fotbalová koučka.

V nafukovací hale v Plané u Mariánských Lázní zase například pilovala své začátečnické fotbalové krůčky místní mladší přípravka.

„Nasazení a nadšení jaké předvedli kluci a také jedna slečna bylo fantastické! Musím vyslovit velkou pochvalu, za to, co na tréninku předvedly. Ať už za jejich nasazení či dovednosti,“ byla spokojená Michaela Bernardová.