Fotbaloví příznivci na Tachovsku už si pomalu dělají obrázek, jaké týmy budou patřit mezi favority a také kdo bude hrát v soutěžích druhé housle. V posledních kolech je nenechaly klidné ani události, které do fotbalu nepatří. O průběhu soutěží si Deník povídal s tím nejpovolanějším a to předsedou Okresního fotbalového svazu Tachov Jiřím Dufkou.

Podzimní část okresních soutěží mužů je ve své třetině. Jak hodnotíte její průběh po sportovní stránce?
Byl jsem se podívat na okresní kopané v Boru, Plané, Částkově a Zadním Chodově. Myslím, že úroveň nevybočuje svou kvalitou z let předešlých. Mám radost, že oproti minulé sezoně nastupuje více mladších hráčů, což je velmi pozitivní.

Bohužel, přes klady provází tuto část soutěží nemilé události. Mám na mysli hlavně verbální napadení rozhodčího v Maršových Chodech ze strany strážského hráče, události v Záchlumí, kdy po zápase došlo údajně k napadení rozhodčího a v neposlední řadě víkendové ukončení utkání Částkov – Planá. K čemu přičítáte tyto excesy a dá se jim podle vás předejít?
Ve dvou nebo třech utkáních nastaly problémy. Hráči či jiní aktéři utkání a diváci ztrácejí svou soudnost a respekt. Když se podíváme při jakých utkáních se toto událo zjistíme, že exesy byly tam, kde „hrálo" jedno mužstvo Boru. Na utkání Částkov – Planá jsem byl přítomen, ale nebudu to rozebírat než to uzavře disciplinární komise. Co ale mohu říct, hlavní roli hrál alkohol.

Velkou reklamu si fotbal na Tachovsku nedělá ani odhlášením mužstev v průběhu soutěže. V okresu S. Horní Kozolupy a v krajské soutěži rezervy FK Tachov. Už jste si ohledně toho jako předseda svazu vyslechl nějakou kritiku?
Nevidím to rád, ale s funkcionáři Horních Kozolup jsme jednali po letošním aktivu. Řekli jsme si k situaci v tamním klubu nějaké zásady a podmínky za jakých chceme aby fotbal fungoval. V Horních Kozolupech se naše připomínky nepodařilo realizovat a tak ze soutěže odstoupili. Abych byl upřímný čekal jsem to. Co se stalo v Tachově nevím, i když mě to mrzí. Tam to nebude o hráčích, když jich působí takové množství na hostování po celém okrese.