A proto je mezi obyvateli obou sídel věky zakořeněné nejen přátelství, ale také zdravá rivalita. Tu sportovní nevyjímaje. Potvrdilo to také sobotní derby fotbalové druhé třídy mezi domácí Jiskrou Bezdružice a hostujícím Sokolem Konstantinovy Lázně.

PŘED VÝKOPEM

Lázně se na toto derby důkladně připravily. Podle informací Tachovského deníku potrénovaly den před zápasem a na trénink dorazilo 15 hráčů. V sobotu šly Lázně na zápas psychologicky. Vedení uspořádalo společný oběd, který naplánovalo tři hodiny před hlavním výkopem. Hráči společně s vedením poobědvali, poseděli, a ve 13 hodin odpoledne vyrazili své velké výzvě naproti. Tento tah moc dobře vyšel, lázeňští fotbalisté v zápase působili oproti jiným duelům klidněji a sebevědoměji.
Bezdružicím chybělo v derby několik stabilních hráčů. „Byl bych rád, kdybychom z dnešního utkání získali alespoň jeden bod, ale s tím torzem, se kterým dneska nastoupíme, to nebudeme mít snadné. Máme četnou absenci, budou nám chybět kvalitní hráči (např. Lukáš Čada, nejlepší střelec bezdružické Jiskry – pozn. red.),“ uvedl ještě před úvodním hvizdem rozhodčího sekretář Petr Maroušek fakt, který se podle něj podepíše nad výkonem domácích.

„Derby je pokaždé vyhrocené, ale očekávám, že dneska bude klid. V dnešním zápase se potvrdí momentální forma obou celků. Cílem dnešního utkání rozhodně není lepší postavení v tabulce, my zkrátka chceme vyhrát, protože je to derby,“ řekl dále.

Tachovský deník před zápasem také vyzpovídal nejlepšího střelce Jiskry Lukáše Čadu, který nemohl nastoupit. „Nebudu hrát, protože mám zraněný kotník. Doufám, že to kluci zvládnou i beze mě. Šel bych hrát jedině v případě, že by se kluci nesešli a bylo jich méně než 11. V tom případě bych si tam šel alespoň stoupnout. Nehrál bych sice naplno, ale alespoň bych tam překážel. Abych řekl pravdu, pokušení z mé strany je, neskutečně mě to láká. Chtěl bych si zahrát proti Lázním, ale nemohu si to dovolit. V Lázních mám několik kamarádů a přál bych si, abychom dneska vyhráli. Ale když už dneska prohrajeme, tak jim to na jaře oplatíme (úsměv).“

CO SI MYSLELI DIVÁCI A SUDÍ

„Derby je specifický zápas. Přesto jsem na dnešek spal klidně. Nezdálo se mi o fotbale, ale něco o holkách. Se spánkem nemám problémy. Myslím si, že bychom tu dneska měli vyhrát, ale bojím se, protože nám chybí brankář. Kluci včera na tréninku povídali, že když je nenecháme vystřelit, tak by to mohlo dobře dopadnout. Vystřelit budou moci jedině z půlky, k bráně se totiž nedostanou. Vážně, máme dobrou obranu. Abych řekl pravdu, tak sem jako fanoušek a Lázeňák nerad jezdím,“ povídal pan Stanislav.

LÁSKA K HORÁM jako smysl života.Festivalový film:  Pohádka Johna Shockleeho.
Nejlepší adrenalinové zimní filmy promítli v kinu Mže

„Hodnotit, jak to dneska dopadne nemohu, protože tyto týmy neznám. Tuto soutěž pískám první sezónu. Ale kdybych měl derby hodnotit celkově, je to pokaždé vypjatější zápas, protože se hráči znají navzájem,“ míní rozhodčí Jiří Kroupa, který má velké zkušenosti z karlovarského přeboru a v sobotu byl pověřen tímto hektickým zápasem.

A JE ROZEHRÁNO…

V mrazivém počasí poprvé zahrozily Lázně. V sedmé minutě rozehrával Praizler centrovaný přímý kop, před bránou Bezdružic se nejlépe zorientoval Vacata, avšak zkušený obránce zamířil těsně vedle. Lázním svědčila kombinační hra. V 16. minutě už vedly, to se Adam Kolář, pro kterého bylo toto derby prvním, utrhl od bezdružické defenzivy a v zakončení už nezaváhal – 0:1. Lázně potom ještě mohly přidat další góly, ale postrádaly přesnost v zakončení. Nejprve agilní Kolář ve 29. minutě v dobré pozici přestřelil a chvíli poté si Míšek v totožné pozici počínal takřka obdobně.

S postupem hry se poměr sil na hřišti vyrovnal. Gólových momentů si však hráči Jiskry mnoho nevypracovali.

Krátce po přestávce se osamocený Nevařil dostal až před bránu, zakončil ale nepřesně. Domácím dělal velké problémy aktivní presing soupeře. Hosté ve druhé půli už pouze kontrolovali jednobrankový rozdíl. A v 54. minutě dokonce přidali druhou branku, pod kterou se zapsal opět Kolář, který si tak připsal druhý gól. Bezdružice se do této doby ještě hnaly dopředu, ale po tomto druhém ataku se už definitivně odevzdaly soupeři. Další branku měl na noze Václav Kašpar, jehož pozornosti neunikl vyběhnutý brankář Dvořák, kterého zkusil technickým pokusem ze střední vzdálenosti přelobovat, to se mu povedlo, avšak střela zapadla těsně za bránu. Na druhé straně se v 72. minutě blýskl pohotovým zákrokem brankář Zábranský, který v brance hostí zastoupil jindy stálého brankáře Kratochvíla.

Nervozita s blížícím se koncem stupňovala. Snad největší ohlas ze strany obecenstva, jenž se sešlo v hojném počtu (135 diváků), vzbudil moment v 80. minutě, kdy Gruber podrazil nohy Matouši Hoffmannovi, ten skončil na rozmáčeném hřišti. Hoffmann si to nenechal líbit a ohnal se po Gruberovi. Ale jinak bylo toto sobotní klání oproti těm předchozím vcelku klidné. V samotném závěru ještě Nevařil orazítkoval tyč, to už ale bylo ze strany dominantního celku všechno.

„Zápas byl hodně těžký. Podmínky nejsou zrovna ideální, už je pomalu zima, za chvíli začne sněžit. Při zápase začalo pršet a trávník byl podmáčený, ale snažili jsme se uhrát co nejlepší výsledek. Odvedli jsme dobrý výkon, hráli jsme dobře kombinačně. Bezdružice mě překvapily, byly dravé. Trochu jim drhlo zakončení a přesnost v přihrávce. Snažili jsme se a výsledek (0:2) odpovídá za vše,“ řekl k zápasu Dušan Hoffmann, který za Konstantinovy Lázně nenastupuje pravidelně, bydlí totiž v Praze, ale derby si nemohl nechat ujít. „Přijeli jsme s bratrem (Matoušem Hoffmannem) z Prahy. Snažíme se jednou za tři týdny přijet a pomoct klukům. A dneska jsem přijet prostě musel! Vždyť je to poslední zápas podzimu, je to derby, ve kterém panují velké emoce.“ dodal.

Michal Gengel

Tachov - Čtyřkolku, se kterou pojede slavnou Rallye Dakar 2018, představila v pondělí v areálu čerpací stanice Benzina na dálnici D5 u Kladrub závodnice Olga Roučková.
FOTO: Dakar s tachovskou stopou