Beer Ševa (od zvláštního zpravodaje) – Kapky deště a teplota vzduchu kolem šestnácti stupňů přivítaly ve středu po poledni fotbalisty plzeňské Viktorie v izraelské Beer Ševě. Do dvousettisícového města vyrazil lídr české ligy ráno z Prahy, aby v zemi při východním Středomoří završil úspěšnou jízdu podzimní částí Evropské ligy. Duel posledního kola skupiny G Evropské ligy se hraje ve čtvrtek od 22.05 hodin místního času.

Viktoria si zajistila postup do play-off před dvěma týdny domácí výhrou nad FC Sport Bukurešť. Záhy se vyrojily spekulace, jestli Plzeň najde motivaci do utkání v Beer Ševě. „Hrajeme o body, koeficient a postavení. Máme šanci skončit první ve skupině, a tím pádem být nasazení v play-off, což je velká motivace,“ řekl na středeční tiskové konferenci v Beer Ševě trenér Viktorie Plzeň Pavel Vrba. Ten ve středu oslavil 54. narozeniny. Gratulace sklidil od fanoušků Viktorie. Ti už na palubě letadla skandovali: „Pavel, Pavel… Hodně štěstí, zdraví.“ V podobném duchu křičela hráčská kabina před středečním večerním tréninkem.

Předzápasový večerní trénink plzeňské Viktorie v izraelské Beer Ševě.Zdroj: FCV/Martin Skála

Na něm chyběli Jakub Řezníček, Martin Zeman, Diego Živulić a Tomáš Hájek, kteří zůstali doma. „Hájek onemocněl v úterý. Na podzim jsme už ukázali, že umíme nahradit zraněné a nemocné hráče,“ uvedl Vrba. Trenér Viktorie proti Beer Ševě vsadí na osvědčenou sestavu. „Je to poslední zápas, takže se nemusíme šetřit na víkend, a proto budeme hrát v co nejsilnější sestavě,“ sdělil Vrba.

Beer Ševa se drží v popředí tabulky izraelské ligy. Je druhá a má stejně bodů jako první Hapoel Haifa. „Beer Ševa má silné mužstvo. Kádr je stejný jako v zářijovém utkání v Plzni (3:1 vyhrála Viktoria, pozn. red.). Při přípravě jsme vycházeli z tohoto zápasu a některé věci hráčům ještě ukážeme,“ nastínil kouč Plzně.

Podle Vrby diváci ve čtvrtek uvidí zajímavý zápas. „Situace v tabulce se po pěti kolech vyvinula tak, že máme jistý postup. Někdy bývají zápasy taktičtější, ale tento duel bude divácky zajímavější, než kdyby se bránilo v devíti lidech ve vápně. Chceme hrát útočně a prezentovat se fotbalem, který jsme hráli na podzim,“ konstatoval Vrba.

Předzápasový večerní trénink plzeňské Viktorie v izraelské Beer Ševě.Zdroj: FCV/Martin Skála

Nejlepší trenér měsíce listopadu v české lize přiznal, že mač s Beer Ševou bude jeden z těch příjemnějších. „Z mého pohledu jsme v lepší situaci, než kdybychom byli nervózní z toho, že potřebujeme uhrát remízu, abychom postoupili. Takže tento zápas pro mě bude méně emotivní,“ vysvětlil Pavel Vrba.

Přesto. Pokud chce Viktoria skupinu G vyhrát, musí Beer Ševu porazit a doufat, že Bukurešť nevyhraje nad Luganem.

Aleš Hruška
Gólman Viktorie Aleš Hruška: Čekám zápas nahoru dolů