Právě takové srdcaře chce odměnit soutěž Osobnost amatérského fotbalu 2019. I vy můžete svými hlasy rozhodnout, kdo se jí stane v roce 2019. Anketu pořádá Deník ve spolupráci s programem Gambrinus Kopeme za fotbal, který podporuje více než 900 amatérských fotbalových klubů v České republice.

Jak se mezi nadšenci podporujícími amatérský fotbal pozná skutečná osobnost? Hlavně podle nasazení, se kterým se přes všechny překážky věnují fotbalovému klubu, ale i podle obětavosti, péči o talenty a o zázemí svého týmu. Cílem soutěže Osobnost amatérského fotbalu je nejen ocenit úsilí těchto výjimečných lidí, ale i ukázat příběhy, bez kterých by amatérský fotbal v českých obcích mnohdy nemohl existovat.

Z téměř 300 nominovaných vybrala porota pět favoritů, se kterými vás na následujících řádcích seznámíme. Do pondělka 25. listopadu můžete hlasovat a podpořit svého favorita. Osobnost s nejvyšším počtem hlasů postoupí do celostátního kola, které začne 27. listopadu.

Kopeme za fotbalZdroj: Archiv Deníku

Jaroslav BladaZdroj: ArchivJaroslav Balda, SRK Železná Ruda (Klatovy)

Sušický rodák, kde také s fotbalem začínal. V dorostu přešel do Hrádku, odkud se v roce 1990 kvůli práci přesunul do Železné Rudy. Pět let působil v Německu. V roce 1995 byl jedním ze spoluzakladatelů oddílu Železné Rudy, kde v současnosti zastává funkci trenéra týmu ve III. třídy. Po sestupu z okresního přeboru se mu povedlo odvrátit konec fotbalu ve městě. Sehnal mladé hráče, opravil klubovnu. Jeho cílem je stabilizovat kádr, který je tvořen mixem dravého, ale nezkušeného mládí a mazáků.

František BůchaZdroj: ArchivFrantišek Bůcha, Sokol Raková (Rokycany)

Jako starosta Rakové má lví podíl na výstavbě víceúčelového sportovního areálu v obci. Dnes má hodnotu kolem 17 milionů, ovšem díky dotacím, sponzorům a brigádnické činnosti vyšla investice na zhruba čtyři miliony. Vyrostla dvě travnatá hřiště, plocha s prvky pro ty nejmenší, in-line dráha a zázemí tu našli i dobrovolní hasiči. František je stále aktivním hráčem béčka a pracuje ve výboru. Patriot vesnice je zkrátka chlap na svém místě a zdobí ho skromné vystupování a snaha udělat život v obci příjemnější.

Pavel KomanecZdroj: ArchivPavel Komanec, Čechie Příkosice (Rokycany)

Je příkladem klubové věrnosti. Dres Čechie Příkosice obléká od 14 let a o případném přestupu prý nikdy nepřemýšlel. Přes žákya dorostence plynule přešel do mužů a v roli kapitána pamatuje lepší časy, kdy malý oddíl z Rokycanska bojoval pět sezon v krajském přeboru. Dnes je z toho návrat do I. B třídy a také nyní patří letos čtyřicátník k oporám. Navíc už pár let šéfuje klubu a výrazně přispěl k vylepšení areálu. V roce 2010 stál Komanec u zrodu mladší přípravky. Teď se stará o žáky v okresním přeboru.

Ladislav KropáčekZdroj: archivLadislav Kropáček, Tatran Velké Hydčice (Klatovy)

Ladislav Kropáček se pohybuje u fotbalu ve Velkých Hydčicích od dětství, zpočátku s tatínkem a později sám. Už léta pracuje ve vedení klubu, v současnosti je dokonce jeho prezident. Nechybí na žádném zápase. Shání sponzory, vede bufet na hřišti a i díky němu mají ve Velkých Hydčicích nové šatny. Často i poseká hřiště, lanaří hráče, připravuje turnaje i společenské akce. Má dobré srdce a právě jeho klid drží celý oddíl pospolu. Po podzimu jsou fotbalisté Velkých Hydčic v klidném středu tabulky.

Jiří ValenčatZdroj: ArchivJiří Valenčat, Slavia Vejprnice (Plzeň-sever)

Je dlouholetým funkcionářem, od roku 2017 je předsedou Slavie Vejprnice. Za tuto dobu došlo k výraznému rozvoji fotbalového areálu i navýšení a zkvalitnění počtu mládežnických družstev. Loni získal klub statut Sportovního střediska mládeže Jiří Valenčat je od roku 1990 člen VV KFS, čtyři roky stál také v čele Škody/Viktorie Plzeň. Trénoval mládežnická družstva Keramiky Chlumčany, Škody/Viktorie Plzeň a nyní SK Slavia Vejprnice. Jeho práce i jako manažera se znatelně projevuje i při získávání dotací.