Jedenadvacátý ročník Gazza zimní ligy v kategorii starších přípravek vyhrálo družstvo Sokola Stráž a obhájilo tak loňské vítězství. Rozhodlo se o tom ve finálovém turnaji ve Štěnovicích. Druhý zástupce Tachovska, B. Stříbro, skončil čtvrtý.

Okresní fotbalový svaz Plzeň město a IFA Bohemia Hemia – SK z.s. (dříve TJ Papírna Plzeň 1962) uspořádali už 21. ročník turnajů Gazza zimní liga mládeže. Soutěže, která se hrála ve školní hale ve Štěnovicích, se opět zúčastnilo 16 týmů z Plzeňského kraje. Před tímto kláním byly sehrány dva kvalifikační turnaje (5.12. minulého roku a 9. ledna).

V kategorii starších přípravek se turnaje zúčastnil tým TJ Sokol Stráž (roč. 2005), který obhajoval loňské vítězství týmu ročníku 2004, a B. Stříbro.

„Tuto svoji úlohu vzali kluci vážně. Oba dva kvalifikační turnaje vyhráli a jasně postoupili do finále. Před ním jsme měli velké problémy se sestavením týmu, kdy z deseti hráčů pět bylo nemocných. Nakonec ve spolupráci s rodiči se to podařilo, z nemocných nemohli odjet pouze Štěpán Vaňous a Noah Suberu. Tým byl doplněn o hráče, kamarády, Martina Poora a Václava Sedláka," popsal problémy před rozhodujícím turnajem vedoucí S. Stráž, pozdějšího vítěze, Tomáš Koubek.
Vstup do turnaje se obhájci vydařil. S Rapidem Plzeň zvítězil 1:0. Vyrovnané utkání rozhodla chyba gólmana Rapidu, kterou využil Martinec.

„Utkání s tradičním soupeřem, týmem Senca, měl pro kluky zvláštní náboj. Měli mu co oplácet, na turnaji v Tachově s ním prohráli 1:4. To byl pro ně velký stimul," poznamenal vedoucí. Strážští po výborném výkonu a brance Mikulandy vyhráli 1:0.
Okresní derby s Baníkem Stříbro jako každé minulé bylo dramatické. „V polovině utkání jsme se Davidem Martincem ujali vedení, soupeř však po jedné z mála chyb naší obrany vyrovnal. Nádhernou branku vstřelil Dominik Čížek. Poté se šance střídaly na obou stranách, ale výsledek se už nezměnil," řekl k derby strážský bafuňář.

V semifinále na obhájce čekal výborný tým Přeštic. „Soupeř nás začal od úvodních minut svírat a po nešťastném rozehrání našeho brankáře, kdy míč překopl přes polovinu hřiště, následoval nepřímý kop. Hráč soupeře vystřelil míč přímo na bránu a ten skončil v síti. Rozhodčí však branku správně neuznal. Tato situace jakoby naše hráče nabudila a Ondra Mikulanda vstřelil gól! Kluci si už vítězství nenechali vzít, i když soupeř stále kousal," řekl k utkání Koubek a ještě dodal: „Kaňkou na tomto utkání byl jeden „fanoušek" přeštických, který rozhodčího verbálně napadl výrazy, která by bylo možno publikovat až po 22. hodině. Takoví fandové na dětské turnaje nepatří!!!!! Zároveň, ale musím ocenit členy realizačního týmu Přeštic, že se nenechali strhnout tímto „fandou" a našemu týmu upřímně pogratulovali k postupu do finále."

Ve finále se Stráž utkala s TJ Zruč. Podle vedoucího už hráli někteří borci „na krev", jelikož se u tří hráčů se začalo projevovat prodělané onemocnění, ale ostatní je zastoupili. Po brankách Mikulandy a Martince nakonec zvítězili 2:0.

Sokol Stráž je tedy po roce opět vítězem Gazza zimní ligy. Vítěz se „prosadil" i v individuálním hodnocení. Nejlepším brankářem byl vyhlášen Denis Churáň s brankovým průměrem 0,375 (šest gólů ze 16 utkání)!!

„Všem našim klukům bych chtěl moc a moc poděkovat za předvedené výkony, kterými udělali radost rodičům, fandům i nám všem, kteří se věnujeme mládežnickému fotbalu. Těžko vyzdvihnout některého hráče. Kluci hráli jako tým a zaslouží ocenění všichni! Ještě je na tom krásné, že jsme obhájili loňské vítězství, které bylo kromě gólmana s úplně jiným týmem …"

„… Naši kluci bojovali také za nedávno předčasně zesnulého našeho trenéra a kamaráda Romana Vaňouse, kterému toto vítězství věnovali a poslali na nebeské hřiště," chválil a vzpomenul trenéra vedoucí týmu Stráže.

„Celou soutěž nelze opět hodnotit jinak, než jako velice zdařilou s výbornou organizací, o kterou se staral Petr Chrástek. Vysoké ocenění patří rozhodčím turnajů Zdeňku a Lukáši Požárkovým, kteří citlivě řídili všechna utkání s bedlivým dohledem na zdraví hráčů," řekl k turnaji Koubek, který je také vedoucím úseku mládeže při OFS Tachov.