Fotbalisté FK Tachov pootevřeli bránu České fotbalové ligy. V sobotu zvládli bláznivý zápas v Mariánských Lázních výhrou 6:2 a za určitých okolností mohou otevírat šampaňské už po příštím utkání s Rokycany.

Favorit vstoupil do utkání nekoncentrovaně a bojující Viktoria toho dokázala využít již ve 4. minutě. Nedorozumění Matase s Houdkem využil Chval a domácí nečekaně jásali. Tachované se tlačili dopředu, získávali si tlak, ale dlouho naráželi na pozorného Šmejkala v brance domácích. A když už byl ve 27. minutě překonán Knakalem, vypomohli mu obránci. Rozhodující okamžik utkání přišel po půlhodině hry.

Domácí Drahorád fauloval, k míči, který zůstal ležet pod ním se dral Knakal a následující strkanici rázně ukončil domácí borec, když vrazil do Tachovana a viděl červenou kartu. Tlak hostů se stupňoval, gól však paradoxně padl na druhé straně. Po nedůrazu na levé straně obrany se centrovaný míč dostal k neobsazenému Bílkovi, který ránou z voleje poslal svůj tým do dvoubrankového vedení a domácí fanoušky do totální euforie – 2:0. Hosté však nesložili zbraně. Kovařík nejprve trefil břevno a těsně před odchodem do kabin se prosadil dorážkou po rohu Dvořák.

Po přestávce domácí ještě zpevnili obranný val a dobývaní lázeňské pevnosti pokračovalo. Hned v úvodu promarnil šanci Habart, po čtvrthodině hry však lídr divize zápas otočil. Nejprve po rohu byl důrazný Tušl a poté sudí posoudil souboj Hudce s obráncem jako penaltový. Kovařík protrhl svojí střeleckou smůlu a sen domácích o překvapení byl pryč – 2:3. Tachované dokázali využít převahy o jednoho muže a zápas jednoznačně kontrolovali, další branky byly jen otázkou času. V 73. minutě si narazil Hudec s Dvořákem a bylo to 2:4. O chvíli později si úspěšný střelec svůj zásad zopakoval – 2:5.

Zbytek zápasu je jednodušší popsat telegraficky: 81. Hudec útočí na hattrick, Šmejkal je proti a zachraňuje; 84. Kubišta v šanci, střílí vedle; 85. do šance se díky důrazu prodral Žemlička, míří do gólmana; 89. Kubišta už překonal brankáře, střelu vykopl obránce; 90. Kubištův prudký centr míří na hlavu Habarta a ten přesnou hlavičkou dává zápasu podobu debaklu – 2:6.

„My jsme vstoupili do zápasu katastrofálně. Chyběl nám pohyb, nedostupovali jsme hráče. Hráli jsme jako když se nám nemůže nic stát. Domácím jsme nabídli dvě příležitosti a a oni je proměnili. Pro nás byl velkou překážkou gólman, který domácí dlouho držel. Nám v závěru poločasu pomohlo vyloučení hráče Mariánek a ještě do přestávky jsme snížili," viděl první poločas trenér Tachova Zdeněk Michálek.

„Ve druhém jsme se zlepšili, zvýšili hlavně pohyb a soupeři v deseti docházeli síly a s příbývajícími minutami nestačil," dodal k utkání Michálek.

Jan Vydra

Fakta k utkání, další výsledky divize a aktuální tabulku najdete v pondělním vydání Tachovského deníku.