Jedním z aktérů bude také Roman Fojtík. Je mu teprve sedmnáct let, ale za Bezdružice nastupuje v letošní sezoně pravidelně, několikrát dokonce v základní sestavě. A vytáhl se proti Tisové, kdy za 39 minut pobytu na hřišti dokázal vstřelit dva góly. Ty dává také v nižší soutěži za bezdružické béčko.

Jiskra si Romana vyhlédla v Úněšově, když hrál ještě za žáky. V Bezdružicích se mladému hráči líbí, nikam jinam zatím nechce. V hledáčku jej měla i Viktorie Plzeň, ale Roman se teď především soustředí a těší na sobotní derby, které podle něj bude zápasem sezóny.

Jsi ještě poměrně mladý, tudíž jsi tak často tohle derby nezažil, dovedeš si spočítat kolikrát?

Myslím si, že jsem určitě zažil minimálně tři zápasy.

Jaké derby v tobě zanechalo největší dojem?

Vzpomínám, jak jsme s Konstantinovými Lázněmi hráli doma, minulý rok na podzim. Ten zápas byl hodně vyrovnaný, byl to boj. Avšak prohráli jsme. Přesto se mi tento zápas hodně líbil. Naopak nejhorší zážitek mám z toho posledního, který jsme sehráli v Lázních a prohráli jsme velkým rozdílem. Vím, že to skončilo 0:5. Byla to ostuda.

Dáš mi za pravdu, když řeknu, že jde v tomhle derby o víc, než o postavení v tabulce?

Ano. Je to derby dvou sousedních obcí, v těchto zápasech rozhodně nejde jen o postavení v tabulce. (směje se) Každý chce vyhrát. Rivalita je obrovská. Lázně jsou kousek od nás, všichni se známe. Je to výjimečný zápas, na který se každý hráč, myslím si, že i fanoušek, těší.

Očekáváš v sobotu hektický zápas? A jaká je kulisa při derby?

Ten zápal bude ve všech, myslím si, že i ve fanoušcích, kteří přijdou. Bojím se, že mezi fanoušky budou časté rozbroje, protože vím, jak to při těchto derby chodí. Já vím, jací jsme (hráči Jiskry), my jsme takoví, že když nám někdo něco provede, tak mu to oplatíme. Jinak se ale chystáme soustředit na hru, budeme je chtít porazit.

V poslední době se vám proti Lázním nedaří, nebojíš se proto o výsledek?

Nedaří. Ale nebudu tvrdit, že se bojím. Strach ale trochu mám. Hlavně proto, že jsme oslabení, nenastoupíme v plné síle, bude nám chybět častý střelec, kanonýr Bezdružic Lukáš Čada.

Bude hodně znát, že nenastoupí Lukáš Čada a jak se to projeví na hře? Mrzí tě to, už i kvůli tomu, že vám nepomůže v tak těžkém zápase?

Znát to bude hodně. Lukáše má v týmu každý rád. Já osobně ho moc dobře znám. Lukáš je tvůrce hry, dává góly a rozhoduje zápasy. Bez takového hráče je to hrozně těžké, ale musíme to zvládnout.

Proč bys tedy doporučil fanouškům, aby se přišli podívat? A krátce jim pověz, co mohou očekávat.

Protože to bude derby, současně zápas podzimu. Mohou očekávat bojovný zápas, jak z naší strany, tak určitě ze strany soupeře. Už i kvůli současnému postavení v tabulce se dá očekávat, že Lázně přijedou v roli favorita. Ale my chceme překvapit.

Michal Gengel