V základní sestavě Viktorie se poprvé od svého letního příchodu do Plzně objevil záložník Ekpai, místo distancovaného kapitána Hubníka zaujal vedle Pernici stoperské dvojici Hejda.

Plzeň měla převahu, hrálo se většinou na polovině hostů. Do první velké šance se ale dostala Opava - ve 25. minutě zahrál Zavadil přímý kop za obranu Plzně přímo na hlavu rozběhnutého Kuzmanoviče a Kozáčik vyrazil levou rukou jeho střelu nad břevno.

Vzápětí mohla dát gól Viktoria – Horšovský ideálně uvolnil Ekpaie, který se ze strany řítil na brankáře Šroma, mířil však nad.

Opavský brankář se vyznamenal při přímém kopu Kopice, který obstřelil zeď, ale Šrom v pádu vyrazil míč na roh.

Šest minut před přestávkou se ocitl v obrovské šanci Krmenčík, jenže sám před Šromem pálil nad.

Viktoria i ve druhém poločase pokračovala v obléhání opavské branky.

V 60. minutě Čermáka vystřídal Kolář, který do sestavy Viktorie vrátil po dlouhé pauze zaviněné zraněním.

Tlak Plzně sílil, v 73. minutě vstřelil Krmenčík gól, ale sudí ho po konzultaci s videorozhočím pro ofsajd neuznal. Z pohledu televizních kamer ale bylo zřejmé, že Krmenčík v ofsajdové pozici nebyl.

Téměř deset tisíc diváků v Doosan Areně se gólu přece jen dočkalo. Zapalač zahrál v šestnáctce rukou, sudí Berka nechal situaci přezkoumat videorozhodčím a nařídil pokutový kop. Ten s přehledem proměnil kapitán Viktorie Hrošovský.

FC Viktoria Plzeň - SFC Opava 1:0 (0:0). Branka: 87. Hrošovský z PK. Rozhodčí: Berka - Vlček, Vitner. ŽK: Hořava – Puškáč. Juřena. Diváci: 9636.

Viktoria: Kozáčik – Řezník, Pernica, Hejda, Limberský – Hořava (88. Chorý), Hrošovský – Ekpai (71. Kovařík), Čermák (60. Kolář), Kopic – Krmenčík. Trenér: Vrba.

Opava: Šrom – Simerský, Svozil, Hrabina (78. Janetzký) – Jursa, Schaffartzik, Kuzmanovič, Zavadil, Zapalač – Puškáč (74. Juřena), Smola. Trenér: Kopecký.

Hlasy po utkání

Pavel Vrba (trenér Plzně): „Zápas jsme si zkomplikovali sami, zejména v prvním poločase, kdy jsme mohli dvakrát skórovat Ekpaiem a Krmenčíkem, bohužel jsme v koncovce nebyli přesní, oba přestřelili bránu. Ve druhém poločase náš tlak narůstal, zápas ale nakonec rozhodly situace, které ani nechci komentovat. Mám na mysli Krmenčíkův neuznaný gól a penaltu. Když není k dispozici i technika, která to ukáže jasně, tak to nemá význam. Výkon Ekpaie? Předvedl některé zajímavé věci, finální fázi ale měl řešit a větším klidem a přesností. Nemyslím si však, že by zklamal. Po neuznaném gólu Krmenčíka jsem věřil, že zápas rozhodneme. Mužstvo ukázalo charakter, chtělo zvítězit, i když čas rychle běžel a zápas byl pro nás čím dá více komplikovanější.“

Patrik Hrošovský (střelec gólu): „Už dopředu jsem věděl, kam penaltu kopnu. V týdnu jsem penalty trénoval a to mi při zápase pomohlo. Čekání, než sudí po konzultaci s videorozhodčím rozhodl, mě nepřišlo dlouhé, bavil jsem se Limbou (Limberský) a s Koldou (Kolář). Jsem rád, že jsem pokutový kop proměnil a vyhráli jsme. Škoda, že jsme v prvním poločase neproměnili dvě gólové šance, bylo to pak pro nás těžší. Jsem rád, že jsme nakonec vyhráli a body zůstali doma. Pokud chceme bojovat o titul, musíme vyhrávat.“

Ivan Kopecký (trenér Opavy): „Prohrát gólem z penalty pár minut před koncem není nic příjemného. Hráče musím pochválit, jakým způsobem plnili úkoly, které jsme si před zápasem dali. Soupeř měl v první i ve druhé půli herní převahu, ale s tím jsme počítali. Soustředili jsme se na dobrou defenzivu a rychlé brejky. Hráči to odpracovali, máme se od čeho odrazit. Čekají se nás soupeři s jinou kvalitou, proti kterým budeme muset tvořit.“

Nová sportovní hala v Plzni-Slovanech
Nové sportoviště v Plzni