Fotbalové soutěže okresu ročníku 2012/13 jsou už minulostí a známe celky, které postupují do vyšších pater a také sestupující. Ne vždy se do vyšší soutěže dostal nejlepší celek. 

Okresní přebor druhé třídy měl jasného vítěze v mužstvu FK Tachov B, které také využilo právo postupu do krajské soutěže 1. B třídy. Šanci k postupu dostala v baráži i Jiskra Bezdružice, ale v souboji s Hrádkem u Rokycan tahala za kratší konec. Do „trojky" sestupuje Lom, o jehož osudu bylo rozhodnuto s velkým předstihem.

Ve třetí třídě došlo k paradoxu, když dva nejlepší celky soutěže „odmítly" postup a zůstávají nadále v této soutěži. Do „dvojky" tak postoupily kluby třetí Stráž a když nabídku k postupu čtvrtá Lesná neakceptovala, dostal se do nejvyšší soutěže pátý tým J. Erpužice. Je tak velkým otazníkem, jak se třetímu, respektive pátému celku soutěže povede mezi okresní elitou. „Trojku" opouští nováček soutěže FK Brod.

Čtvrté třídě vládlo mužstvo Starého Sedliště a za ním se rozpoutal tuhý boj o druhou postupovou příčku. Souboj Vranova, Ctiboře a Třemešného pro sebe rozhodl posledně jmenovaný tým. Jelikož přihlášku do třetí třídy nepodala J. Bezdružice B, právo postupu má i třetí Ctiboř.

Soutěž seniorů se hraje bez práva postupu či hrozby sestupu. Dříve narozeným fotbalistům vládl FK Tachov.