Galerie: Alternativy za cukr: Sladké dilema

Vyhýbat se cukru rozhodně není od věci, nic jako zdravé slazení ale neexistuje. A některé alternativní strategie jsou dokonce vyloženě škodlivé. Vyhýbat se cukru rozhodně není od věci, nic jako zdravé slazení neexistuje. A některé alternativní strategie jsou dokonce vyloženě škodlivé. Javorový sirup má také nižší energetickou hodnotu než bílý cukr a poloviční sladivost. Cukr by měl hrát ve vašem jídelníčku je okrajovou roli. Organické látky v medu se zničí při teplotě vyšší než 42 °C, proto si čaj slaďte až zchladlý. Agávový sirup se získává ze sukulentů z Jižní Ameriky. Melasa je odpadní materiál, který vzniká při výrobě třtinového cukru. Obsahuje jen asi 20 procent cukrů. Klasický cukr je často nahrazován třtinovým. Ale ať si koláč osladíte čímkoli, pořád do svého těla dostanete velké množství kalorií. A případný obsah minerálních látek je bohužel zanedbatelný. Klasický cukr platí v posledních letech za největšího výživového strašáka. Sladidlo získávané z rostlinky stévie neobsahuje žádné kalorie. Má ale bohužel i hořkou pachuť. Průmyslově zpracované potraviny proto nebývají slazeny jen stévií, ale i cukrem.