Ředkvičky k večeři:

| Video: Youtube

Ředkvičky jsou oblíbená kořenová zelenina se specifickou, jemně štiplavou chutí. I když jsou možné tepelné úpravy, ředkvičky je stejně nejlepší konzumovat v syrovém stavu. Pomáhají s jarní únavou i při shazování nadbytečných kilogramů. Můžete je jíst jen tak, nakrájet si je na chleba s máslem, použít je do salátu nebo do pomazánek.

Zdravotní benefity ředkviček

„Ředkvičky jsou bohaté na vlákniny, které podporují střevní peristaltiku. Tím pomáhají k rychlejšímu vylučování jedovatých, škodlivých látek, odstraňují zácpu a ochablost střev. Mají i mnoho kyseliny listové, která je důležitá pro růst a nervy, i vitaminu C, který podporuje imunitní obranu a mentální zdraví,“ uvedl Deník v článku Ředkvička pro zdravější střeva a proti infekcím.

Ředkvičky mají hodně vápníku, draslíku a karotenu a jsou vhodným dodavatelem selenu, který je nezbytný pro imunitní systém a chrání buňky před volnými radikály. V lidovém léčitelství se odpradávna používaly jako prevence proti tvorbě žlučových, ledvinových a močových kamenů.

Ředkvička je krásná i jako obloha:

Knihovna Národního centra pro biotechnologické informace zaznamenala výsledky několika studií, zabývajících se vlivem ředkvičky na rakovinu. „Výzkum podporuje názor, že ředkvičky jsou potravina, která pomáhá proti rakovině. Bylo například prokázáno, že ethanolový extrakt z ředkvičky bojuje proti buňkám rakoviny prsu a věří se, že v tom hraje roli sulforafen, který obsahuje. Pomáhá i v boji proti rakovině tlustého střeva a konečníku, rakovině jícnu a dalším,“ uvedl zdravotnický web Dr. Axe.


Nahrává se anketa ...

Recept na zdravou pomazánku z ředkviček

Suroviny:

  • 1 -2 svazky ředkviček
  • 1/2 svazku jarní cibulky
  • 250 g tvarohu
  • 1 vejce natvrdo
  • sůl
  • mletý pepř
  • čerstvé bylinky (podle chuti, např. pažitka, petrželka)

Rychlá večeře – ředkvičková pomazánka:

Postup přípravy:

  1. Ředkvičky omyjeme a očistíme.
  2. Tři bulvy si dejte stranou, nakrájené na plánky poslouží později jako ozdoba.
  3. Ostatní ředkvičky nastrouháme. Přebytečnou vodu zlehka vymačkáme a slijeme.
  4. Umytou jarní cibulku najemno nasekáme a přidáme k ředkvičkové drti.
  5. Přidáme tvaroh a nadrobno nakrájené vejce natvrdo.
  6. Vše dobře promícháme.
  7. Pomazánku osolíme a opepříme.
  8. Hotovou směs namažme na celozrnné pečivo.
  9. Ozdobíme nakrájenými plátky ředkviček.
  10. Podáváme posypané jemně nasekanými bylinkami.

Ředkvičky patří mezi zdravé a levné druhy zeleniny, tak toho využijte. V chladničce a děrovaném mikrotenovém sáčku vám vydrží ředkvičky bez listů zhruba týden.

Zkuste i naše další tipy na zajímavá jídla z nabídky níže.