Pudingoš
Budeme potřebovat:
-
na těsto:
- 200 ml mléka
- 42 g čerstvého droždí
- 460 g hladké mouky
- 80 g cukru moučka
- 60 g másla
- 2 bílky
- špetka soli
-
na náplň:
- 1 sáček čokoládového pudinku
- 4 lžíce holandského kakaa
- 300 ml mléka
- 150 g cukr krupice
- 150 g másla
Postup:
Nejprve si připravíme náplň, aby stihla vychladnout. V nepřilnavém rendlíku si rozmícháme v mléce pudinkový prášek, kakao a cukr. Na sporáku uvaříme za stálého míchání pudink. Odstavíme ho a důkladně vmícháme změklé máslo. Na povrch horkého pudinkového krému přitiskneme potravinovou folii a necháme na chladném místě řádně vystydnout.
Na přípravu těsta si do mísy odvážíme mouku, cukr, změklé máslo, zalijeme vlažným mlékem a rozdrobíme droždí. Ingredience v míse nahrubo vymísíme v těsto, následně přidáme vyšlehaný sníh z bílků se špetkou soli.
Řádně vymísíme v bochník nelepivého těsta, pokud máme robota či ruční šlehač s háky, usnadníme si práci. Hotové těsto přemístíme bez kynutí na podsypaný vál a rozdělíme na 4 díly. Také zapneme troubu na 180 °C.
Každý díl rozválíme na obdélník cca 30 x 20 cm, potřeme cca 3 lžícemi vychladlé náplně (krom okrajů) a smotáme v úzký závin. S těstem se velmi dobře pracuje. Každé dva prameny obtočíme navzájem.
Oba zapletence přemístíme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme rozpuštěným máslem a pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C zhruba 40 minut.
Dozlatova upečené pudingoše vytáhneme z trouby, ihned potřeme rozpuštěným máslem a necháme vychladnout.
Markéta Chovancová je nadšenou tvůrkyní fantastických moučníků i slaných pokrmů. O své umění se s Vámi pravidelně dělí v našem seriálu. Markétiny recepty můžete sledovat také na Instagramu a Facebooku.