O své výhře rozhodli Indiáni už v první třetině, kdy parádní výkon korunovali třemi góly. Hosté se sice nevzdali, v prostřední části z přesilovky snížili a v závěru zápasu se šťastným gólem ještě souboj o vše zdramatizovali. Plzeňští bojovníci v čele s kapitánem Gulašem ale bitvu za bouřlivého aplausu zaplněné plzeňské arény dotáhli do vítězného konce.

Škodovka předtím v Olomouci v šestém utkání promarnila mečbol a rozhodnout o postupu do elitní čtyřky tak musel až sobotní sedmý zápas v Plzni.

Plzeňští trenéři udělali pár změn v sestavě. Pour se vrátil do prvního útoku ke Gulašovi s Kovářem. Do sestavy zařadili Denise Kindla s Kantnerem, kteří nahradili Stacha s Preisingerem. 

Znovu se očekávala tuhá bitva, ale Indiáni veškeré prognózy smetli drtivým nástupem do utkání.

Hned v úvodu domácí zaútočili. Moravčík našel přesným pasem rozjetého Gulaše, jehož ránu gólman Konrád vyrazil a Pour pohotovou dorážkou otevřel skóre. Po 28 sekundách vedla Plzeň 1:0.

Po vzájemné potyčce byli poté vyloučeni Pour se Švrčkem, následně na trestné lavici přibylo po jednom hráči na každé straně a hrálo se nezvykle tři na tři. Uvolněný prostor využila Plzeň k druhému úderu.

Obránce Jones našel z otočky před olomouckou brankou Gulaše, který postrčil puk mezi Konrádovy betony a kotouč projel až do sítě.

A v 11. minutě vedla Škodovka už 3:0. Straka u zadního mantinelu obral Vyrůbalíka o puk, přihrál Kodýtkovi a ten pálil nechytatelně pod horní tyč.

Konráda v olomoucké brance vystřídal Lukáš, hosté si vzali oddechový čas, ale vedením povzbuzená Plzeň dál dominovala. Indiáni v první třetině vypálili na olomouckou branku 14 střel, zatímco plzeňský gólman Frodl musel zasahovat jen dvakrát.

Na začátku prostřední části se sice domácí bránili v oslabení, ale stejně s hrálo převážně v olomouckém pásmu.

A když potom měli Indiáni přesilovku, jejich tlak ještě narostl.

Jenže Gulaš trefil jen tyčku a po další kombinaci s Kovářem se zblízka neprosadil ani Nedorost. Plzeňští pohrdli i dalšími  šancemi a přišel trest.

Před polovinou zápasu snížil v přesilovce po Knotkově přiťuknutí Nahodil. S Indiány to neotřáslo, dál se tlačili do ofenzivy a čtvrtý gól visel ve vzduchu.

Jenže domácí pokračovali ve spalování šancí. Jako Pour, kterému po kombinaci s Gulašem nahrál ideálně před branku Kovář. Po rychlém průniku po křídle neskóroval ani Straka a stejný hráč potom nevyužil ani nájezd v oslabení s Eberlem. V rozhodující chvíli netrefil puk.

Ve třetí části bojovní  Hanáci ještě zabrali a bitva gradovala. Přibývalo šarvátek, ale domácí chladnokrevně zastavovali olomoucké útoky už ve středním pásmu a soupeře nepouštěli do vážnějších šancí.

Výjimkou byla 52. minuta, v níž se zase blýskl Frodl. Nejprve vyrazil tvrdou ránu hostů a v následné skrumáži stihl vložit beton i do Jerglovy dorážky.

V čase 57:26 už ze zoufalství vypálil olomoucký Švrček až z vlastní třetiny a puk k překvapení všech skončil za Frodlem. Plzeň už však těsné vedení mazácky  uhájila. Poslední minutu kapitán Gulaš s Kovářem drželi puk v olomouckém rohu a povzbuzováni bouřlivým potleskem zaplněné arény směřovali k vítězství a postupu do elitní čtyřky. 

V semifinále narazí Plzeň na Třinec. Úvodní dva zápasy se odehrají na ledě Ocelářů ve středu 3. dubna (19.00 hodin) a ve čtvrtek 4. dubna (17.00). Odvety v Plzni jsou pak na programu v neděli (15.00) a v pondělí (17.00). 

Hlasy trenérů

Ladislav Čihák (Plzeň): Vyšel nám už vstup do zápasu. Hráli jsme aktivně a tlačili se do brány. Pomohly nám i rychlé góly a vést 3:0 po první třetině pro nás bylo hodně dobré. Pořád jsme ale věděli, že před sebou máme čtyřicet minut práce. Nic lehkého. Věděli jsme, že to Olomouc nevzdá. Stejně jako Mora bojovala celou sezonu, tak bojovala i teď. Vůbec to nebylo jednoduché a také soupeř ve druhé části snížil na 3:1. Nicméně ty dvě třetiny z naší strany byly velice slušné. Soupeře jsme  nepouštěli do šancí. Vyjma té jedné střely, kdy dali gól.  Ve třetí části jsme si chtěli  výsledek pohlídat. Už jsme v sérii doma jednou dvoubrankové vedení ztratili, a to jsme nechtěli opakovat. Logicky jsme trošku zatáhli střední pásmo, soupeř se na nás začal tlačit a bylo jasné, že si nějaké šance vytvoří. V závěru dali hodně šťastnou branku. Čekaly nás ještě krušné chvíle, ale kluci to odehráli skvěle. Přitlačili jsme Olomouc za jejich bránou a odehráli jsem tu poslední minutu velmi dobře. Chtěl bych pochválit hráče, jak extrémně těžkou sérii s bojovným soupeřem zvládli. A smekám před výkony Olomouce. My jsme byli lepší jen o ten pověstný kousek, možná i šťastnější. Teď se nachystáme na Třinec a uděláme maximu, abychom i v další sérii vybojovali čtyři vítězství.

Zdeněk Moták (HC Olomouc): Špatně jsme vstoupili do utkání a celé dvě třetiny jsme hráli špatně. Z naší strany to byl bojácný výkon. Až ve třetí třetině jsme se vrátili ke své hře, která nás zdobila většinu naší sezónu. Domácí mužstvo jsme přitlačili do defenzivy, bohužel jsme stihli dát už jen jednu branku. Co se týče play-off, gratuluji Plzni. Zasloužili si postoupit. Chtěl bych jim poděkovat za fér hru, která tuhle čtvrtfinálovou sérii zdobila. Dále bych chtěl poděkovat všem našim hráčům. Celou sezonu hráli  výborně, zasloužili si to čtvrtfinále, zasloužili ti takovou sérii, ze které můžou do budoucna těžit. Budeme dál pracovat, abychom byli příští sezonu zase o něco lepší.

HC ŠKODA PLZEŇ – HC OLOMOUC 3:2 (3:0, 0:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 1. Pour (Gulaš, Moravčík), 6. Gulaš (Jones), 11. Kodýtek (Straka, Čerešňák) – 29. Nahodil (J. Knotek, Ostřížek), 58. Švrček.
Rozhodčí: Jeřábek, Pešina – Lhotský, Svoboda.
Vyloučení: 7:7, navíc Pour (Plzeň) 10 minut.
Využití: 0:1.
Střely na branku: 34:21.
Diváci: 6 888.
Stav série: 4:3, postupuje Plzeň.
HC Škoda Plzeň: Frodl – Moravčík, Jones, Pulpán, Čerešňák, Allen, Vráblík, L. Kaňák – Pour, Jan Kovář, Gulaš – V. Němec, Kracík, Indrák – Kantner, Nedorost, D. Kindl – Straka, Kodýtek, Eberle. Trenéři: Čihák, Jiří Hanzlík a J. Špaček.
HC Olomouc: Konrád (11. Lukáš) – Vyrůbalík, Škůrek, Ondrušek, J. Galvas, Švrček, Dujsík, Matai – Ostřížek, J. Knotek, Jergl – Burian, Strapáč, Irgl – Laš, Nahodil, Skladaný – J. Káňa, Kolouch, Holec. Trenéři: Moták a Tomajko.

Házenkáři Plzně postoupili do bojů o finále.
Talent přehrál Lovosice i potřetí a slaví postup do semifinále