Indiáni zvládli čtvrteční  znovu hodně vypjatý souboj s Kometou o bytí a nebytí. Obhájce titulu porazili na jejich ledě 2:1. Stav semifinále tak Škodovka snížila na 1:3 a vynutila si pátý zápas, který se bude hrát v Plzni v sobotu od 17.20 hodin.

Západočeši hodili za hlavu frustrující středeční porážku a na Kometu vyrukovali znovu s obrovským nasazením.

Už v první třetině se před Čiliakem zjevil Kratěna, ale puk mezi gólmanovými betony ještě neprocpal.

Osud zápasu se lámal na začátku prostřední části a vždy u toho byl Kracík.

Ve 22. minutě nejprve plzeňský centr šikovnou tečí usměrnil Skleničkovo nahození mimo Čiliakův dosah a Škodovka v sérii poprvé vedla.

A o 66 sekund později Kracík zkušeně vybídl křižnou přihrávkou ke skórování D. Kindla, který pálil pod horní tyč odkryté branky.

Plavci a plavkyně Slávia VŠ Plzeň slaví zlaté a stříbrné medaile z republikového šampionátu družstev.
Plavkyně vylovily historický titul

„Zpracovával jsem puk malinko dýl, ale z druhé vlny zase vyplaval volný Denis (Kindl),“ říkal autor gólu a asistence. „Věděli jsme, že dát první gól bude klíčové,“ dodával Kracík.

Zaskočená Kometa ztrácela klid a přibývalo potyček. Při jednom z ostrých střetů přišel plzeňský Indrák o zub, ale zápas s krytem na obličeji dohrál.

Plzeňský lídr Gulaš prostrčil puk na volného Kratěnu, ten ale sám před brankou minul cíl.

Na začátku třetí části dohrávali Indiáni přesilovku, Bartejs puk tečoval na vlastní branku, ale Čiliak stihl zasáhnout betonem.

Domácí marně zdolávali soustředěnou obranu soupeře před jistým Svobodou.

Nečasova pohotová střela skončila na plzeňské tyčce. Až v 52. minutě využil přesilovku Hynek Zohorna a dostal Kometu na dostřel.

Domácí to nabudilo a tlak Komety se stupňoval. Což byla šance pro plzeňské brejky, ale Preisinger v nájezdu přestřelil a neuspěl ani Gulaš.

V závěru doplatilo Brno na nedisciplinovanost, i se čtyřmi muži v poli však odvolalo gólmana.  Gulaš ale zdvihl příliš hůl a necelé dvě minuty před koncem se hráli domácí pět na čtyři. Ještě se strhla bitka mezi brněnským Eratem a Moravčíkem, na vítězství Plzně to už nic nezměnilo.

Ohlasy trenérů po čtvrtém utkání play-off extraligy Kometa - Plzeň  
Ladislav Čihák (Plzeň)
Viděli jsme opět dramatické utkání. Jsme rád, že jsme konečně vstřelili první gól a následně ten druhý. Trošku nás to uklidnilo. Nicméně jsem samozřejmě věděli, že do toho Kometa bude tlačit. Dobře jsme drželi střední pásmo, dobře jsme to odbránili. Škoda situace v oslabení, kdy jsme obdrželi gól. Chci kluky pochválit ukázali charakter týmu a srdce. I za nepříznivého stavu 0:3 na zápasy jsme to nezvadli a vyhráli jsme na Kometě. Jsem rád, že jsme splnili přání fanoušků a vrátili jsem sérii do Plzně.

Výhled k sobotě…
Myslím si, že to bud podobné utkání, bude vyrovnané. Kometě chybí krok do finále, naše situace je nyní o něco lehčí. Ale pořád je to 1:3 na zápasy. Doma odevzdáme maximum, abychom se sem ještě vrátili.

Kamil Pokorný (Kometa)
Odehráli jsme první třetinu lépe jak včera. Bohužel ve druhé třetině v tom úvodu přišly dvě stejné chyby, špatně rozebraní hráči, soupeř to potrestal. Potřebovali jsme dát gól dřív. Viděli jste, co se dělo po brance osm minut před koncem, kdy jsme snížili na 1:2. Pak jsme hráli naprosto na jednu bránu. Dneska se to přiklonilo k Plzni, tak to prostě v play-off je.

Výhled k sobotě…
Pro nás se nic nemění. Na utkání se zase připravíme. Bilance v play-off i v základní části na venkovních hřištích máme výborné. Mělo by nám to dodat i sebevědomí. Souhlasím s tím, že to bude zase vyrovnaný zápas. Věřím, že to ukončíme v Plzni.

Kometa Brno – Škoda Plzeň 1:2 (0:0, 0:2, 1:0)
Branky a nahrávky: 52. H. Zohorna (M. Erat, J. Krejčík) – 22. Kracík (D. Sklenička, P. Kadlec), 24. D. Kindl (Kracík). Rozhodčí: Hodek, Hribik – Hynek, Zíka. Diváci: 7700 (vyprodáno). Stav série: 3:1.

HC Kometa Brno: Čiliak (Langhamer) – Štencel, O. Němec (A), Gulaši, J. Krejčík, Malec, Bartejs, Barinka – R. Zohorna, Hruška, M. Erat (A) – Zaťovič, P. Holík, Haščák – Mallet, Nečas, H. Zohorna – Vincour, L. Čermák (C), Vondráček.

HC Škoda Plzeň: M. Svoboda (Hylák) – Jones, Moravčík, Čerešňák, Vráblík, P. Kadlec (C), D. Sklenička, Pulpán – Gulaš (A), Mertl, Stach – Indrák (A), Kratěna, Kantner – Schleiss, Kracík, D. Kindl – Pour, Preisinger, Hollweg.

Ilustrační foto
Cena hejtmana popáté odmění odpovědné firmy