Po devíti týdnech drilu si hráči užijí volna do 26. července, kdy by měli vyjet na led. A to dobře připraveni. Alespoň tak soudí jeden z trenérů Václav Baďouček.

„V uplynulých týdnech jsme splnili vše, co jsme si naplánovali,“ prohlásil 59letý kouč, který tým převzal po minulé sezoně spolu s Milošem Říhou.

Hráči mají za sebou dřinu na suchu. Zvládali to?

Bylo poznat, že v některých fázích, ne že by pracovní morálka opadala, ale únava byla na klucích znát. Všichni se s tím ale vypořádali dobře, a nebylo třeba na ně nějak výrazněji tlačit.

Jak byste dosavadní průběh přípravy popsal?

První blok zakončený rovněž soustředěním na Šumavě byl zaměřený hlavně na objem a pro hráče byl hodně náročný. Poté jsme se už zaměřili víc na rychlost a koordinační cvičení. Zařazovali jsme i hry. Přece jenom hrajeme hokej a proto jsme i v létě chtěli něco hrát.

Nejčastěji to byl fotbálek. Indiáni nastoupili i ke dvěma přátelským zápasům a oba vyhráli.

Až mě překvapilo, jak si kluci při fotbalových utkáních s balonem rozumějí a mají správné herní myšlení. Což je pozitivní zpráva, protože někdy se setkáte s tím, že když dáte zejména mladším hokejistům balon, tak je to pro ně spíše nebezpečné (úsměv). To se u nás naštěstí nestávalo, kluci vše zvládali. Ale šly jim i další hry, například v menších skupinách, kdy se jednalo o fyzicky náročná cvičení.

Na tenisových kurtech Slavia v Plzni byl zahájen turnaj EX Pilsen Wilson Cup.
Tenistky jsou v Plzni stále ve hře. Češi už vypadli

Třeba ragby, které jste odvážně zařadili do tréninků?

To jsme si už předtím vyzkoušeli s Milošem (Říhou) v Pardubicích a mělo to úspěch. Jedná se o hru v pěti hráčích, v níž se dají improvizovaně využít i prvky z hokeje. Myslím si, že to kluky bavilo, byly tam i některé pěkné zákroky a přiblížili si tak trochu hokejové souboje.

Hráče jste měl v uplynulých týdnech možnost poznat důkladně. Jak se vám jeví?

Chtěl bych všechny pochválit, přístup byl dobrý od těch nejstarších po nejmladší. Všichni si to poctivě odmakali. Bylo znát, že jsou kluci na tvrdou práci zvyklí. Příprava běží dobrým směrem.

Na prvním šumavském kempu se z týmových posil objevil zkušený Dominik Graňák, na druhém zase Michal Bulíř, kteří jinak trénují individuálně. Co bylo cílem?

Dominik byl již v nějaké fázi přípravy, takže jsme ho po konzultaci s jeho kondičním trenérem pozvali hned na úvodní kemp. Michal měl delší sezonu s Libercem, takže byl po období volna teprve na začátku. První Šumava by pro něj nebyla přínosná, a proto přijel až teď. A důvod byl jasný. Chtěli jsme je poznat, vidět, jaký mají přístup.

A zároveň, aby se seznámili s ostatními kluky a stmelila se parta, což se myslím povedlo.

Dohromady se dával také nový trenérský štáb. Jak se vám spolupracuje s Milošem Říhou a asistentem Tomášem Vlasákem?

Za sebe musím říct, že náš kolektiv se krystalizuje velice dobře. Doufám, že od nás se to přenese i na hráče. I když parta v týmu je už teď skvělá a není zde žádný problém. To je základ toho, že mužstvo bude fungovat i na ledě.

Ondřej Pachlopník.
Hrát za Viktorii je pro mě čest, svěřil se po premiéře Pachlopník

Máte vytipovaného lídra, který by měl v kabině nahradit Milana Gulaše?

Někoho už v hlavě mám, ale nechtěl bych nyní ještě nic prozrazovat. Myslím si ale, že pro něj s kolegy najdeme shodu.

V kádru Škodovky je stále volné místo pro obránce, navíc jen nedávno jste přišli o Jakuba Poura, kterého si do NHL stáhlo Chicago. Je to velká komplikace?

Samozřejmě, odešel nám vysoký a důrazný útočník. Navíc jeho odchod přišel velmi pozdě, kdy je na hráčském trhu již vše přebrané. Byť se nám naskytla jedna velmi zajímavá možnost, ale jednání druhé strany bylo takové prapodivné, a tak z toho nakonec sešlo. Hledáme dál, nechceme se nějak unáhlit, ale pokusíme se ještě v průběhu léta najít náhradu za Kubu. Určitě by to neměl být cizinec, těch už je v týmu dost.

A vaše plány pro nadcházející dovolenou?

Částečně si ji užiju doma, částečně v zahraničí, s manželkou se chystáme do tepla. Moc se ale již těším na led, protože suchá příprava je taková bezstarostná, ale led je jiný, to je už hokej.