Po nedělní výhře 4:2 na Spartě zvýšil lídr náskok před druhým Hradcem už na 13 bodů a sahá po Prezidentském poháru. Zbývá sedm kol. Čtyři se odehrají ještě do zahájení olympiády a první Škodovku čekají zápasy s týmy ze spodních pater tabulky. Zároveň se soupeři, kteří se ještě rvou o místo v play-off.

V úterý se Indiáni od 17.30 hodin střetnou v Plzni s Mladou Boleslaví. Bruslaři jsou v tabulce dvanáctí, ale na desátou Spartu ztrácejí jen čtyři body. Poté v pátek hraje Plzeň v Pardubicích (8.), v neděli hostí Chomutov (11.) a příští úterý se Západočeši ukážou na ledě předposlední Jihlavy (13.).

„Pro tyhle celky jsou všechny zápasy jako play-off. Dají do toho maximum a důkladně nás prověří,“ říká plzeňský trenér Ladislav Čihák. Ačkoliv Plzeň má už jisté čtvrtfinále a tabulce vévodí po 45 odehraných kolech s 97 body, na lámání rekordů tu nepomýšlejí. Možná i proto, že na dorovnání Liberce, který drží rekordní zisk 118 bodů, by Škodovka musela zbývající zápasy vyhrát za tři body. „V médiích se to přetřásá, ale my se tím nezabýváme. Chceme udržet první místo a hlavně se co nejlépe připravit na play-off,“ tvrdí Čihák.

HC Škoda Plzeň x Mountfield HK
Obrat na Spartě řídil Mertl, gólman Svoboda vychytal třicátou výhru

Trenér přes vítězství na Spartě také hráčům při přípravě připomínal chyby z nedělního souboje. „Nějaké tam byly a je dobré si je rozebrat. Jinak jak předtím doma s Hradcem, tak na Spartě odvedli kluci výborný výkon,“ oceňuje Čihák. „V obou těžkých zápasech jsme otáčeli skóre, šly nám přesilovky a vedle ofenzivy jsme i dobře bránili,“ říká kouč.

Se Spartou prohrávali Indiáni 0:1, ale v druhé třetině stav bleskově otočili. Tomáš Mertl po parádní kombinaci využil přesilovku pět na tři a 44 sekund po něm v klasické početní výhodě strhl vedení na plzeňskou stranu Jaroslav Kracík. „Také Sparta měla předtím výhodu pět na tři, ale nevyužila ji, což s týmem vždycky zamává. Nás to naopak povzbudilo,“ vyzdvihuje zlomové momenty nedělního souboje Mertl, nejvytěžovanější hráč Škodovky a s 29 góly i nejlepší extraligový střelec. Sparta sice ještě srovnala, v úvodu třetí části se ovšem šťastně trefil obránce Nick Jones a hosté už si náskok pohlídali.

Proti Mladé Boleslavi tak lídr vyrukuje povzbuzený pěti výhrami v řadě. Navíc s vědomím, že v soubojích s Bruslaři má v sezoně navrch (3:2 pp, 4:1, 1:2 sn). „Čeká nás nepříjemný pohyblivý soupeř. Naposledy prohráli doma s Libercem, o to víc budou nažhavení,“ upozorňuje Čihák. Boleslav teď navíc měnila hráče s Kometou a za Petra Holíka získala do útoku Vojtěcha Němce s Lukášem Nahodilem. „Boleslavi jde o hodně, takže bude nachystaná a hladová po bodech. Očekávám vyhecovaný zápas s chutí play-off,“ říká plzeňský útočník Jan Schleiss.

Na marodce Indiánů zůstávají beci Petr Kadlec, Lukáš Pulpán, David Kvasnička a z útočníků Miroslav Preisinger a David Stach.

Ilustrační foto
Viktorii čeká v generálce osmý tým čínské ligy