Úvodní střetnutí série, v níž proti sobě stojí vítězové základní části a obhájci titulu, nabídlo podle očekávání strhující souboj. Na vážkách byl do posledních sekund. Škodováci dlouho naráželi na brněnského brankáře Čiliaka a Kometu po chybách pustili do dvougólového vedení. Závěr utkání však Indiáni ještě zdramatizovali, k soupeři se dostali na dostřel, ale vyrovnat se jim už nepovedlo. Kometa vyhrála v play-off jedenáctý zápas v řadě. Škodovka bude mít příležitost srovnat stav série v neděli, kdy se znovu v Plzni hraje od 17.20 hodin druhý zápas.

HC Škoda Plzeň x Kometa BrnoZdroj: Deník / Říský Milan

Od začátku sobotního duelu byl k vidění parádní hokej. Kometa začala aktivněji, ale vážnější šance přišly až v závěru první desetiminutovky. To do palebné pozice prokličkoval domácí Kracík, ale trefil jen tyč. Brno poté zachránil Čiliak, který se roztáhl proti zakončení Jonese. Na opačné straně sice Haščákovu bekhendovou ránu po otočce zastavila rovněž tyč, ale následně se už hosté ujali vedení. V čase 11:43 se po přihrávce zpoza branky přesně trefil Vondráček. Inkasovaný gól ale Plzeň zdravě nabudil. Indiáni zrychlili a přitvrdili v osobních soubojích. Tlak domácích narůstal, ale dál ztroskotávali na Čiliakovi.

Dramatická byla i druhá část. Škodovka nejprve ubránila pětiminutové oslabení, když byl do konce zápasu vyloučen za sekání T. Kubalík. Plzeňští se bránili aktivně, Schleiss ale nájezd dva na jednoho nevyužil. Souboje na ledě nabraly na emotivnosti. Nepotrestané sražení domácího lídra Gulaše spustilo bitku. První přesilovku si poté zahráli Indiáni, ale výsledek byl tristní. Během 51 sekund měli hosté dva brejky. Erata v nájezdu ještě vychytal Svoboda, ale následně Kadlec zahákoval ujíždějícího Malleta. Ten ještě v pádu trefil tyč, aby poté z nařízeného trestného střílení už uspěl trefou pod horní tyč. Otřesená Škodovka se propadla do herní křeče, ale dokázala se ještě zvednout.

HC Škoda Plzeň x Kometa BrnoZdroj: Deník / Říský Milan

Ve 44. minutě vykřesal naději pro Plzeň svou akcí D. Kindl. Od mantinelu nahodil puk před brněnskou klec a bránící Horký si puk srazil bruslí do vlastní sítě. Jenže vzápětí byl sporně vyloučený plzeňský obránce Sklenička a Zohorna početní výhodu bleskově proměnilv třetí gól. V další přesilovce mohla Škodovka znovu snížit, ale také inkasovat. Znovu ujel Mallet, ale v obrovské šanci nedostal kotouč do odkryté branky. Plzeňští trenéři Straka s Čihákem ještě všemožně zkoušeli tým rozhýbat k náporu. Indiáni také vrhli do boje zbylé síly, Kometa soustředěně bránila náskok, ještě se však musela bát o výsledek. V čase 56:40 vypálil Sklenička a nečekanou trefou snížil na 2:3. Minutu a půl před koncem sáhli domácí ke hře bez brankáře. Sklenička se mohl stát hrdinou zápasu, jenže jeho ránu vyrazil maskou Čiliak a celkově třiceti úspěšnými zákroky přispěl k těsné výhře Komety.

Hlasy trenérů
Ladislav Čihák (Plzeň): Bylo to vyhecované utkání, což jsme čekali. Musím však pokárat některé naše hráče. Musejí přidat a v neděli to snad bude vypadat jinak. Z výkonu jsem trochu zklamaný, chyběla nám větší bojovnost, ale je před námi ještě dlouhá série.

Kamil Pokorný (Brno): Povedl se nám vstup do utkání, hodně jsme stříleli a dostali jsme se do vedení. Od 13. minuty v první třetině byla sice Plzeň lepší, ale i díky Marku Čiliakovi jsme to zvládli. Ve druhé třetině jsme sice nevyužili pětiminutovou přesilovku, ale dokázali jsme ujet v oslabení a vedli jsme 2:0. Co se týče třetí třetiny, věděli jsme, že domácí budou riskovat. Tlačili se do pásma, ale přestáli jsme to, a i když potom soupeř snížil, dali jsme naštěstí gól na 3:1. Kluci makali a musím je pochválit. Za vedení v sérii jsme rádi.

HC ŠKODA PLZEŇ – HC KOMETA BRNO 2:3 (0:1, 0:1, 2:1)

Branky a nahrávky: 44. D. Kindl (Moravčík, Kracík), 57. Sklenička (Kantner, J. Kindl) – 12. Vondráček (R. Zohorna, Čermák), 29. Mallet z trestného střílení, 45. H. Zohorna (Krejčík, Nečas).

Rozhodčí: Mrkva, Šír – Gebauer, Lederer. Vyloučení: 4:6, navíc Kubalík (PLZ) 5 minut a do konce zápasu. Využití: 0:1. Střely na branku: 32:20. Diváci: 7407.

Stav série: 0:1.

HC Škoda Plzeň: Svoboda – Moravčík, Kadlec, J. Kindl, Čerešňák, Sklenička, Jones, Pulpán – Schleiss, Mertl, Gulaš – Stach, Kratěna, Indrák – D. Kindl, Kracík, Kantner – Hollweg, Preisinger, Kubalík. Trenér: Straka.

HC Kometa Brno: Čiliak – Štencel, O. Němec, Gulaši, Krejčík, Malec, Bartejs – R. Zohorna, Hruška, Erat – Zaťovič, Holík, Horký – Mallet, Nečas, H. Zohorna – Haščák, Čermák, Vondráček. Trenér: Zábranský.