Škodovka tak navázala na vítězství v pátečním zápase na počest devadesátin plzeňského klubu nad Kometou. Také včerejší duel měl slavnostní ráz.

Nejvyšší návštěva v sezoně 15 578 diváků v O2 aréně vzdala spolu s hráči hold záchrannému sboru (IZS) a Armádě České republiky (AČR).

Plzeň vstoupila do utkání lépe. Kantner ještě sám před sparťanskou brankou přestřelil. Ve 12. minutě se však před Sedláčka prosmýkl Kodýtek a přesnou ranou otevřel skóre.

Domácí Piskáček v závěru třetiny svým nahozením zaskočil Frodla. Srovnání posvětila až konzultace s videorozhodčím.

Hosté však měli dále více ze hry a do poloviny zápasu se utrhli do třígólového vedení. Nejprve Škodovka využila dvě přesilovky.

Role nabíječe se ujal Gulaš.

Nejprve přihrál na gól Kracíkovi, v další početní výhodě pak plzeňský kapitán předložil puk před odkrytou branku Pourovi.

Indiáni ovládali hru, kontrolovali dění a ve 32. minutě přidali čtvrtý gól.

Před Sedláčka se od mantinelu protlačil Kantner, tísněný se snažil zakončit a puk se od jeho těla odrazil za gólmana. Také tento zásah schvaloval videorozhodčí.

Zdálo se, že Škodovka míří za jasnou výhrou. Jenže Sparta se ještě zvedla a zdánlivě ztracený zápas zachránila.

Po chybě plzeňské defenzivy se utrhl do nájezdu Rousek a ač faulován, snížil.

Následně na trestnou lavici usedl Pulpán a znovu Rousek na konci kombinace zařídil kontaktní gól.

Plzeňský trenér Čihák si vzal oddechový čas.

Legenda klubu HC Škoda Plzeň.
Parádní oslavy. Škodovka ocenila legendy a sestřelila Kometu

Sparta ale nabrala dech. Úvod třetí části domácí ovládli a obránce Kalina v další přesilovce ranou od modré srovnal.

Boj o body byl znovu otevřený. Škoda měla následně k dispozici rychle po sobě čtyři minuty výhodu o jednoho muže navíc, jenže na Sedláčka už nevyzrála.

V prodloužení se zase na Frodla řítil sám Bukarts, jenže netrefil branku. Utkání tak nakonec dospělo k rozstřelu.

V páté sérii se jako jediný z exekutorů prosadil obránce Čerešňák. Naopak Frodl vzápětí kryl Smejkalův nájezd a Indiáni mohli začít slavit.

„Nohy se nám rozjely až v závěru druhé třetiny. Nakonec jsme zachránili bod a jsme za něj rádi,“ říkal sparťanský trenér Uwe Krupp.

„Pro nás to byl trochu smolný zápas, ale musíme respektovat sílu soupeře. Neznamená, že když vedeme 4:1, už máme vyhráno. Udělali jsme příliš chyb, které si musíme rozebrat,“ reagoval plzeňský kouč Ladislav Čihák. „Zápas provázela výborná divácká kulisa a jsme rádi, že jsme se našim fanouškům za podporu odvděčili výhrou,“ podotkl.

Jan Kovář.
Už jsem dostával sežrat, že jsem měsíc nedal gól, usmíval se Kovář

„Je škoda, že nemáme tři body, ale za stavu 4:1 jsme inkasovali gól v oslabení, pak hned další.

Dostali jsme se pod tlak a neustáli jsme to. Měli jsme šance ten zápas rozhodnout dřív. Bohužel se to nevyšlo, ale i dva body bereme,“ přidal se plzeňský útočník Jan Kovář, který spolu s Milanem Gulašem bude záhy hájit české barvy na Švédských hrách.

Extraligu přeruší reprezentační přestávka a po ní se v pondělí 11. února střetne Plzeň se Spartou znovu v O2 aréně.
 
HC SPARTA PRAHA – HC ŠKODA PLZEŇ 4:5 po náj. (1:1, 2:3, 1:0 - 0:0)

Branky a nahrávky: 19. Piskáček (Smejkal), 35. Rousek (Košťálek, Blain), 37. Rousek (Blain, Klíma), 46. Kalina (Bukarts) – 12. Kodýtek (Eberle, Straka), 22. Kracík (Gulaš, Vráblík), 29. Pour (Gulaš, Vráblík), 32. Kantner, rozhodující nájezd Čerešňák.
Rozhodčí: Pražák, Pešina – Zíka, Lhotský.
Vyloučení: 7:7.
Využití: 3:2.
Střely na branku: 25:33.
Diváci: 15 578.
Nejlepší hráči: Lukáš Rousek – Milan Gulaš.

HC Sparta Praha: J. Sedláček – Piskáček, Delisle, Kalina, Blain, Tomáš Dvořák, Košťálek, de la Rose – Buchtele, Klimek, Kudrna – Forman, Pech, Roberts Bukarts – Klíma, Smejkal, Rousek – Beran, Černoch, Kumstát. Trenéři: Krupp a J. Nedvěd.
HC Škoda Plzeň: Frodl – Pulpán, Čerešňák, Moravčík, Allen, Kvasnička, Vráblík – Pour, Jan Kovář, Gulaš – Straka, Kodýtek, Eberle – Kracík, D. Kindl, Kantner – Preisinger, Indrák.Trenéři: Čihák, Hanzlík a Špaček.

Jan Chmelík.
Talent potvrdil roli favorita a v Brně vyhrál