V Tachově festival představí v pátek (2. března) večer v kině Mži celkem šest filmů a jeden bonusový snímek.

Filmy pro festival Expediční kamera čerpají jeho tvůrci především od partnera Mezinárodního horolezeckého filmového festivalu v Teplicích nad Metují (MHFF). Jsou to tedy vítězné a výběrové filmy tohoto mezinárodního festivalu se šestadvacetiletou tradicí. „Rádi bychom se však vyhnuli tomu, aby festival Expediční kamera byl považován za horolezecký. Naopak, náš projekt se jmenuje Expediční a doufáme, že takový i nadále bude. Jistě se zde objeví i horolezectví, ale své místo tu budou mít především filmy o dobrodružství.  O cestě, kamarádství a překonávání všech možných přírodních překážek všemi způsoby. Někdy s notnou dávkou adrenalinu, jindy s pílí a neutuchající houževnatostí,“  uvádí o festivalu Jan Mařík, který společně s Pavlem Procházkou z občanského sdružení Orbita Hora Dlouhý Újezd mají na starosti organizaci festivalu v Tachově. „Povzbuzeni ohlasem se pořadatelé k festivalu Expediční kamera rozhodli uspořádat další, Festival zimních sportů, který již na podzim 2011 v Tachově také proběhl. A samozřejmě budeme pokračovat i nadále. Lidé se tedy mohou těšit na promítání dvakrát v roce. Jaro bude vždy vyhrazeno Expediční kameře a podzim Festivalu zimních sportů.“

Bez podpory sponzorů by bylo uspořádání promítání obtížné. Kromě celostátních má festival i místní podporu. V průběhu promítání dojde již tradičně na slosování o věcné ceny, které věnovali právě místní sponzoři.

Cílem  festivalu je uspořádat a dlouhodobě organizovat festival Expediční kamera na co nejvyšším počtu míst po celé České republice. Ideovým cílem je s co nejmenšími náklady (a vzhledem k snad už končící ekonomické krizi třeba i s nějakým ziskem) umožnit co nejvíce nadšencům ze všech koutů republiky uspořádání vlastního festivalu. Přinést všem návštěvníkům novinky ze světa outdoorových filmů do místa, kde žijí. Finančním cílem organizátorů  je přežít první  ročníky, a pak  zúročit svoji snahu v části plnění partnerů.

Z historie festivalu

Před pár lety jsem se setkal s HedvabnouStezkou.cz při přípravě cesty do pralesů horního povodí Orinoka. Tehdy jsme uspěli ve výběrovém řízení a získali šest tisíc do našeho více než dvěstěpadesátitisícového rozpočtu.  Už tehdy jsem zaslechl jméno David Gladiš.

Představoval jsem si chlápka v letech, který s dýmkou v ruce nad zeleným stolem rozmýšlí, která expedice má velectěný cíl a je dost náročná, aby byla hodna spolupráce s Klubem Expediční fond.

O něco později jsem začal zastupovat Karla Wolfa na cestovatelském festivalu Kolem Světa. Stále častěji jsem se se jménem Gladiš setkával, a dokonce jsem se s Davidem na festivalu míjel v davu více než dvou tisíc lidí. Snad je mi omluvou, že mít ten hučící lidský úl na starosti mi znemožnilo všimnout si jej.

Pak jsme se setkali v Prosiměřicích na festivalu „CESTY“. „Nejseš ty ten Gladiš, co dělá Hedvábnou stezku?“ Že prý ano. „No a nejseš ty ten Hála, co kaučuje za Karla v Praze Kolem Světa?“ Taky jsem přitakal. Dál už jsme se potkávali čím dál častěji, až jednou zazvonil telefon a David mi říká: „Mám už delší dobu v hlavě jeden nápad a zajímalo by mne, jestli bys do toho šel.“ Slovo dalo slovo a projekt festivalu Expediční kamera byl na světě.

Odkud jsou filmy?

Chvíli jsme si lámali hlavu, kde vzít filmy. Možností bylo hned několik. Od plně komerčních, jako je třeba BANFF, až po možnosti s minimem tohoto aspektu, jako je MHFF, nebo nechat autory přihlašovat své filmy napřímo.

Největší otázkou bylo, jestli převzít velmi kvalitní filmy (často české produkce), které ale už na podzim proběhly na některém jiném festivalu, anebo jestli přebírat naprosté novinky celosvětově nejlepší produkce.

Rozhodnutí mezi ztrátou nejdůležitějšího ideového cíle festivalu – dostupnosti pro široké spektrum nadšenců – a mezi „být in“. Rozhodli jsme se držet vytčených cílů a našli jsme si pro to skvělého spojence: Mezinárodní horolezecký filmový festival, čtyřdenní akci konající se na konci srpna v Teplicích nad Metují.

Expediční kamera ale není horolezecký festival

Samozřejmě to nebudou jediné filmy, ze kterých vybíráme. Hlásí se nám celá řada produkcí, která má o nový festival zájem. Ovšem základem budou filmy z MHFF, protože
je u nich jistota v kvalitě, renomé autorů i divácké úspěšnosti.

Kam festival směřuje?

Mám rád akce s tradicí. Třeba Barevné čtvrtky v Táboře. Přijel jsem tam jako neznámý přednášející s povídáním o expedici na koních po Patagonii. Žádné módní téma ani zvučné jméno. Přesto bylo největší divadlo ve městě nacpané k prasknutí. Tradice cestopisných přednášek od roku 1972!
Doufám, že tento festival najde mezi námi (myslím i vámi), příznivci dobrodružství a svobody na cestách, živnou půdu. A jednou, až si budeme šlapat na dlouhé bílé fousy, bude možná třeba i někdo jiný pod názvem Expediční kamera rozesílat DVD s krásnými filmy o přírodě, extrémních sportech i expedičních  cestách.
O historii festivalu vyprávěl Daniel Hála 

Podívejte se, co se bude také promítat na Expediční kameře 2012 v Tachově

Ve vlčí kůži po stopách Džingischána

Na koňském hřbetu putujte z Mongolska přes střední Asii až do Evropy, stejnou cestou jakou kdysi prošly bojovné hordy největšího dobyvatele všech dob, Džingischána. Ocenění: MHFF - Nejlepší cestopisný film. (Austrálie, režie: Tim Cope, Produkce: Richard Dennison, Tim Cope, délka: 43 minut)

Zdroj: Youtube

Mazungu

První sólo sjezd řeky Kongo od pramene k moři na kanoi. 5000km nejtemnějším koutem tropické Afriky. Tento film dokazuje, že i v 21. století lze podnikat opravdové expedice a čelit neuvěřitelným dobrodružstvím. (Velká Británie, Režie a produkce: Phil Harwood, 21 minut)

Zdroj: Youtube

Life Cycles

Ohromující film o horských kolech, jaký si ani nedovedete představit! Geniálně technicky propracovaný snímek vás vtáhne do světa ďábelských jízd ve všech ročních obdobích. A k tomu poetika na třísky rozflákaných kol a bravurních držkopádů. Tomu se nedá odolat! Ocenění: X-Dance Film festival – Nejlepší film, Nejlepší režie; Vancouver International Film Festival – Nejlešpí film; Bovec Outdoor Film Festival – Nejlepší divácky oceněný film. Film, který osloví všechny bikery a z ostatních bikery udělá. (Kanada, režie: Derek Frankowski, Ryan Gibb, délka: 43 minut)

Zdroj: Youtube

Co se stalo na ostrově Pam

Vylezte s polskou dvojicí na nejvyšší pobřežní útes na světě. 1500m vysoká kolmá stěna v Grónsku! A jediná možnost dostat se pod ní je na mořském kajaku mezi ledovými krami. Ocenění: MHFF - Hlavní cena festivalu. (Polsko, 30 min., Režie: Eliza Kubarska)

Zdroj: Youtube