Festival navíc odhalí díky kampani, která ho bude provázet, i velké tajemství. Představí nejvyšší entitu, kterou všichni čeští filmaři uctívají, dosud ji nikdo neviděl, ale i tak si magické Jádro rozhodující o úspěchu či neúspěchu chtějí všichni naklonit. „Ať dostanu skvělou roli, ať přijde ten správný námět, ať je zvuk čistý, obraz ostrý, kostýmy bez vad a jídlo v cateringu teplé. To jsou přání všech lidí z filmové branže. Někdy ale jen snaha a talent nestačí a je potřeba udělat něco navíc,“ poodhaluje herec, moderátor a spoluautor kampaně Petr Vančura. Jaké skryté rituály provozují herci, kameramani, osvětlovači či maskérky? Co všechno jsou ochotni udělat pro dobrý film? To ukážou spoty, které režíroval spolu s druhým tvůrcem kampaně Jaroslavem Maškem, který stojí i za grafickou podobou celého festivalu.

Hlavní sekce programu, v níž budou uvedeny nejnovější české filmy, ponese název V síti. „Diváci si novinky budou moci užít s festivalovou atmosférou včetně delegací hvězdných hostů a debat s tvůrci. S akreditací je navíc vstupné vyjde na zlomek ceny běžné vstupenky do kina,“ upozorňuje ředitelka festivalu Eva Veruňková Košařová.

Festival na ulici, Plzeň 2021.
Diváky na festivalu překvapilo taneční vystoupení, podívejte se

Vedle celovečerních snímků budou na programu i dokumenty, studentská, televizní a internetová tvorba, české stopy v mezinárodních koprodukcích i exkluzivní premiéry. Speciální projekce proběhnou například v historickém Statku U Matoušů ve Starém Bolevci, ve výrobní hale Škoda JS nebo u kavárny Walter.

Oblíbená sekce Německé kino opět přinese čtyři celovečerní a čtyři krátkometrážní filmy. „Sekci sestavujeme ve spolupráci s festivalem Cottbus a Filmfestivalem Max Ophüls, který se věnuje výlučně německému filmu, podobně jako se Finále věnuje tomu českému. Díky tomu můžeme nabídnout opravdu to nejzajímavější, co v Německu aktuálně vzniká,“ říká Veruňková Košařová.

Sekce Zoom se letos zaměří na Polsko, kde představí mimořádné snímky, které sklidily ohlas i na mezinárodních festivalech. „U nás však prolétly distribucí bez povšimnutí, nebo se do ní vůbec nedostaly. Je to velká škoda, protože se jedná o kvalitní filmy, které mohou přiblížit polskou tvorbu, která u nás není obecně příliš známá,“ vysvětluje programový ředitel Peter Badač. Program nabídne například debut Olgy Chajdas Nina oceněný na prestižním festivalu v Rotterdamu.

Mezinárodní skupina dobrovolníků pomáhá v Kozolupech s údržbou kostela sv. Štěpána a revitalizací sadu v rámci tzv. workcampu. Čistí sochy, myjí dlaždice, natírají trámy, brousí lavice. Pomoc dobrovolníků přivítali v Kozolupech už podruhé.
V kostele v Kozolupech pomáhají mladí dobrovolníci. Chtějí poznat místní kulturu

Novinkou je sekce nazvaná Manipulace mocí. Věnovat se bude tématům propagandy ve filmech v jednotlivých dekádách 20. století. Letos startuje v 50. letech.

Program Finále Plzeň bude zveřejněn na začátku září na www.festivalfinale.cz. Předprodej vstupenek začne 6. září tamtéž.