Festival není přímo obecním počinem, na výsost kvalitní kulturní událost se konala i v dalších městech a obcích po celé republice a Halže byla další z míst. Nicméně, oba umělci zde vystupovali i minulý rok.

Festival si dává za cíl představit mimořádně cenné, v některých případech i velmi ohrožené, nástroje. Mnohokrát se již podařilo iniciovat záchranu těchto hudebních skvostů.

Netřeba hovořit ani o faktu, že zejména tuzemské varhany, respektive varhany českých mistrů, jsou na světové špičce. „Jsou jedinečným nositelem zvukového obrazu dávno minulých dob a zaslouží si více pozornosti, než se jim dostává," zmínil mistr Viktora.

Návštěvníkům tak spolu se zpěvačkou Eibenovou, absolventkou Pražské konzervatoře a letní školy staré hudby v britském Dartingtonu, například zahrál skladby Monteverdiho Laudate Dominum, Cabanillesovu Corrente Italianu, známou Bachovu Ave Marii, Mozartovu Alleluii nebo Kotzwarovo skladbu Finale. Dodejme, že varhaník Viktora je zároveň dirigent a pedagog. Vyučuje i na konzervatořích v Plzni a Praze.