Hlavní část se konala od 4. do 10. listopadu. Festivalovým centrem se opět staly Domažlice. Promítalo se ale i v dalších městech kraje. Od pátku do neděle zhlédla rodina řadu filmových projekcí, zúčastnili se i dalšího programu. „Nejvíce nás zaujalo nedělní promítání pohádky Poklad od litevské režisérky. Děti se během besedy s ní, mohly zeptat na vše, co je zajímalo. Což potěšilo i samotnou režisérku. Ve filmu se totiž objevily scény litevské podzimní přírody, kterou tvůrkyně shodou okolností přirovnala k Českému lesu. Řekla, abychom si vážili našeho kraje a přírody,“ popsala Svachoučková. Sama filmařka podle jejích slov uznala, že Domažlice jsou krásné malebné město, kde by stálo za to natočit také nějakou pohádku.

Předpremiéru filmu Král Šumavy na motivy románu Davida Žáka (zcela vpravo) pod režijní taktovkou Davida Ondříčka (uprostřed) se konala ve středu večer v Husinci. Sál byl zaplněn do posledního místečka.
VIDEO: Král Šumavy se vrátil. Premiéru si užili diváci v Husinci

Se svými dvěma dětmi a neteří v pátek zhlédli Kradenou vzducholoď, v neděli druhý díl Tajemství staré bambitky. Mezi projekcemi se zúčastnili i deskohraní. Velký zážitek pro její ratolesti byl také pobyt v hotelu. „V našem městě by se nám nikdy nepoštěstilo zaplatit si ubytování v centru. Děti si užívaly hlavně snídani, na níž si mohly vybrat, na co měly chuť,“ popsala.

Kdyby rodina nebyla místní, navštívila by třeba domažlický pivovar nebo muzeum s novou výstavou o Čerchově. „Zamířili bychom i do galerií, nicméně nové výstavy už jsme nedávno viděli,“ podotkla výherkyně.

Na letošním Juniorfestu byly tradičně předány i Zlaté rafičky. Cenu tentokrát obdržela Veronika Freimanová a Josef Dvořák.