Kapela Dymytry zavítala v sobotu do stříbrského kulturního domu, aby zde odstartovala své historicky první sólové turné. Nezapomněla ani na to, že fanoušci ocení nejen zvukový dojem, ale také vizuální. Koncert pak byl jedinečnou scénou, kdy tvrdé tóny doprovázely barevné efekty s promítáním na scénu za zády muzikantů. Cílený efekt se dostavil, fanoušci byli jako u vytržení a nenechali hudebníky ani chvíli vydechnout. „Myslím, že se akce povedla, jsem velmi spokojen, přišlo přes pět stovek lidí a přijeli i z velké dálky. Měli jsme ještě dvě předkapely Modesty & Pride a Booters," uvedl ředitel MKS ve Stříbře David Blažek.

Návštěvníci byli většinou přespolní, ba dokonce mimoregionální. „Přijeli jsme z Chomutova, manželka mi sehnala lístek jako dárek k mým narozeninám. Dnes přespíme u příbuzných v Kostelci," uvedl Jiří Réz, který kapelu prý poslouchá už od roku 2004. Že to byl nářez, jak se patří, to dokázaly odskákané pulty u šaten. Co jsme se dalšího dozvěděli o kapele? To nám v několika minutách volného času přiblížil kytarista Jirka Dymo Urban.

Kolik koncertů letos při svém turné plánujete?
Bude jich hodně, celkem šestadevadesát.

Často jste hráli s kapelou Arakain, máte nějaké spřízněné vztahy?
Ano, mám tam otce, ale rozhodně nechci, aby si lidé mysleli, že vše co dělám, mám díky protekci mého jména.

Proč nosíte na vystoupení masky?
Chceme se odlišit, na scéně je několik tisíc kapel a my nechceme mezi nimi zapadnout. Proto raději máme vysoké investice, proto nosíme masky. Můžeme také, jako řada ostatních, jezdit s jednou bednou a čtyřmi barevnými světly, ale to pak budeme jedni z řady. Vsadili jsme na spojení hudby s dalšími efekty, promítáním, světly a právě i zmiňovanými maskami.

Jaký je průměrný věk kapely?
Je to zhruba tak osmadvacet let.

Na scéně jste jedenáct let, jak by jste je zhodnotil?
Utekly a jsme dnes už jinde, než byla začátky, ty byla těžké. A jsme tady a hrajeme opravdu pro radost a pro ostatní a myslím, že jsme za tu dobu udělali velký skok.

Letos máte další hudební nosič, jak se jmenuje?
Má název Z pekla.

Martina Sihelská