Festival vyvrcholí v sobotu 17. srpna. „To se publiku představí slavný český houslista Václav Hudeček," informovala Eva Pomyjová z odboru kultury Městského úřadu v Kladrubech.

Hlavním protagonistou úvodního koncertu ale bude mladý varhaník Jan Doležel, který přednese dílo Johanna Sebastiana Bacha.

Jan Doležel (1984) je posluchači i odbornou kritikou shodně ceněn pro suverénní ovládání nástroje a emočně silnou hru. Schopností vytvářet hudební napětí a svým dramatickým citem opakovaně nadchl publikum v mnoha evropských zemích.

Studoval hudbu v Plzni, Praze, Lübecku a Würzburgu, aktivně se zúčastnil mnoha mezinárodních mistrovských kurzů. Získal ocenění na soutěžích v Humpolci, Heidenheimu a Lübecku, dále byl oceněn zvláštní cenou německé DAAD.

V posledních sezónách vystoupil na prestižních zahajovacích koncertech festivalů v Litoměřicích a na Bachových varhanách v Arndstadtu, na základě pozvání renomovaných osobností vystoupil v katedrálách v Bambergu a Regensburgu, Marienkirche v Lübecku, Týnském chrámu v Praze, švýcarském Zürichu nebo v italském Miláně.

Od roku 2012 je docentem pro hru na varhany na Vysoké hudební škole v německém Würzburgu.

Každý ze čtyř koncertů kladrubského léta začíná v 15 hodin a vstupné na jednotlivé koncerty stojí 130 korun. Zájemci si mohou obstarat také permanentku na celý festival. Ta stojí 400 korun. Vstupenky je možné si koupit buď před koncertem, nebo v předprodeji na radnici.