Západočeské baroko jako značka, která má přilákat turisty i místní. Takový cíl si dal Plzeňský kraj a připravuje spolu s místními organizátory Letní barokní festival.

Na známých i pozapomenutých barokních památkách Plzeňského kraje se od června do září konají koncerty, akce pro děti, gastrofestivaly i několik velkých mnohahodinových barokních slavností. Akcí jsou téměř tři desítky po celém kraji.

Slavnosti
21. 6. Klatovy
22. 6. Plasy
12. 7. Tachov
27. 7. Dvůr Gigant Záluží u Stoda
2. 8. Hrádek u Sušice
3. a 4. 8. Svojšín
17. 8. Manětín
7. 9. Blovice, Muzeum jižního Plzeňska
14. 9. Chotěšov

Barokní slavnosti nabízejí velký komponovaný program, který divákům umožní ochutnat baroko všemi smysly. Z Plzně jsou na ně vypravovány autobusy. Více na http://www.zapadoceskebaroko.cz.

„Barokní festival vznikl jako jeden z projektů Plzně coby Evropského hlavního města kultury 2015,“ připomíná Alena Svobodová, vedoucí odboru kultury památkové péče a cestovního ruchu Plzeňského kraje. Dodává, že kraj chtěl projekt ve spolupráci s místními organizacemi udržet. „To se myslím povedlo. Festival se rok od roku rozšiřuje, přibývají velké barokní slavnosti i místa, kde se akce konají. Letos se například přidal dvůr Gigant nebo Muzeum jižního Plzeňska v Blovicích. Program jsme letos zaměřili hlavně na rodiny s dětmi,“ upozorňuje. Festival inspiroval i památkáře a organizátory kulturních akcí v Bavorsku. Z Německa jsou na akce do našeho regionu vypravovány zájezdy. 

Extra Band revival
Tip Deníku: PechtaFest zve na muziku