A ač počasí příliš nepřálo, přišly tisíce milovníků pořádné rockové muziky. „Déšť neřeším, to bych si nic neužila. Je to pořádnej mazec," křičela na nás vedle pódia Aneta Novomlejnská ve chvíli, kdy hrála formace Alkehol. Těsně před tím ale zmokla.

Nejen výdrž návštěvníků ale dovedli muzikanti ocenit. Publikum v zákulisí i na pódiu chválili. „Těšili jsme se sem. Stejně jako na každý pořádný a vydařený letní festival," vyzdvihnul frontman pražského Alkeholu Ota Hereš. Toho doplnil muzikant Jindra ze skupiny Orchidea. „Jsou super, i když to počasí není zrovna nějak extra," uvedl s moravským přízvukem.

Letošním hlavním tahákem byla polská metalová špička, skupina Pathfinder. Jak někteří návštěvníci podotkli, vystoupení Pathfinderu je lahůdkovou záležitostí. Kapela koncertuje po celé Evropě a v tuzemsku měla jen jediný koncert, ten v Tachově! Pathfinder patří k uznávaným symphonic power metalovým kapelám s celosvětovým renomé.

Tarock je na Tachovsku už poměrně známou kulturní událostí, a jak řekl pořadatel Petr Joselevič, jeho přípravazabere téměř celý rok. „Skončíme a během následujících měsíců obvoláváme kapely na další rok," potvrdil.

Festivaly, jako je Tarock, seneobejdou bez jistého finančního zajištění. Pomocnou ruku dalo, kromě mnoha sponzorů, i Město Tachov. „Nejde o žádný velký příspěvek, ale spíše o symbolickou pomoc. O morální pomoc. Tachov chce podporovat podobné akce i přes to, že je přímo nepořádá," vysvětlil místostarosta a krajský radní Jiří Struček, který návštěvníky uvítal i na pódiu. „Pořadatelé nás berou jako partnera. Nemusíme se v rámci propagace chlubit jen jízdárnou nebo hradbami. Můžeme zviditelňovat i Tarock," dodal.

K rockové muzice samosebou patří i motorkáři. I ti měli na Tarocku své místo. Pojali ho dokonce jako sraz. Navíc, v sobotu se vypravili na zpestřující spanilou jízdu Tachovskem. „Bylo jich několik stovek. Je to krásný požitek. V Tachově si sednete na lavičku a kolem vás profrčí více než stovka mašin. Nádherná podívaná a krásný pocit," pousmál se Joselevič, který ale sám na motocyklu nejezdí.

Ten zároveň děkuje sponzorům. „Bez nich to prostě nezaplatíte," rozloučil se s tím, že děkuje i Robertu Cvačkovi, majiteli letiště za možnost pořádat festival právě na tomto místě.

INFOBLOK

„Pokérovaný" radní Struček

Místostarosta Tachova a krajský radní Jiří Struček bude propagovat Tarock vlastním tělem. Na pravou paži si totiž nechal vytvořit „kérku", nápis Tarock. „Nebojte, vydrží to jen týden," zavtipkoval před námi Struček s tím, že jde jen o recesi.