O tom, co má správa zámku pro hosty slavností připravené, jsme si povídali s kastelánkou zámku Galinou Mariannou Kortanovou.

Zámecké slavnosti patří mezi vyhledávané akce. Co jste si pro návštěvníky připravili tradičního a co nového oproti předešlým ročníkům?

Slavnosti nabídnou mnoho různých vystoupení, prakticky z každé historické doby. Diváci se tedy mohou těšit na šermířský turnaj, renesanční duely, barokní příběh, ale také zavítáme do Španělska za ohnivou Carmen nebo se vrátíme zpět o mnoho století do období vikingů. Novinek máme pro letošní ročník několik, jsou to například prohlídky zámku, které povedou v kostýmech zámecké princezny, program bude probíhat také ve Švamberském sále a lákavé budou určitě i ukázky sokolnictví a kouzelník z orientu. Určitě mohu návštěvníkům slíbit, že na zámku v Boru uvidí ty nejlepší skupiny a v programu si každý najde své.

Kolik se v programu představí skupin či účinkujících?

Celkem to bude dvanáct skupin, z toho sedm šermířských, dvě taneční, jedna hudební a dále to bude kouzelník, fakír a sokolník. Kromě toho bude připraveno dobové ležení landsknechtů. Co se týká počtu účinkujících, tak je to přibližně sto třicet lidí, jeden had a desítka dravců.

Jak budou slavnosti probíhat?

Začátek akce je ve 12.30 hodin, kdy program zahájí konšelé našeho města. Ale už od 11 hodin bude otevřeno zámecké tržiště a ještě o hodinu dříve začnou prohlídky zámku. Na nádvoří se budou střídat šermíři s tanečnicemi a hudbou, sokolník s fakírem a v zámku se v rámci každé prohlídky uskuteční další představení. Odpolední program bude ukončen ve 20 hodin. Pak bude malá přestávka na přestavbu kulis a už půl deváté večer začne večerní program. Jeho zakončení si pak do rukou vezme skupina Pyroterra a třešničkou na dortu bude ohňostroj odpálený z ochozu zámecké věže. Konec je předpokládaný ve 23 hodin.

Je připraven ještě nějaký doprovodný program?

Na nádvoří bude po celý den probíhat dobový jarmark, který nabídne rozličné zboží, například šperky, keramiku, drátěné zboží, dřevěné hračky, sušené ovoce, oříšky v cukru, ale také oblíbenou pochoutku trdlo. Další tradiční i středověké pochoutky přivezou Staročeští krčmáři nebo Krčma u spálené nohy. S pivem přijedou také z pivovaru z Chodové Plané se svým dobovým stánkem. Dalších pět historických stánků přijede z hradu Šelmberk, který provozuje společnost Království Danar. V nich budou přestavena tradiční řemesla a návštěvníci budou mít samozřejmě možnost si tato řemesla vyzkoušet. Na své si přijdou také milovníci aut Mini Cooperů, protože majitelé těchto krásných autíček budou hosty našich slavností a své miláčky budou vystavovat na louce naproti zámku.

Na co se v rámci slavností mohou těšit rodiče s dětmi?

Na ně je myšleno při organizaci slavností především, proto je většina představení přizpůsobena a vhodná hlavně pro děti. Tradičně se uskuteční také různé soutěže a střelba z luku a kuší. Navíc v rámci sokolnických ukázek bude možné, aby se děti s dravci vyfotily, to stejné bude možné i při vystoupení fakíra s hadem.

Na které vystoupení se těšíte nejvíc vy osobně?

Já se těším vždycky na všechna vystoupení, ale bohužel v rámci organizace není v mých silách, abych to vše zvládla. Nikdy si ale nenechám ujít taneční vystoupení, zvláště když vystupují děvčata ze skupiny Hortus Gratie, která patří na špičku ve svém oboru. Zaujmou nejen svými originálními choreografiemi, ale také krásnými kostýmy. Pro letošní rok si tanečnice připravily tři vystoupení, budou to tance orientální, gotické a ruské. A další představení, které určitě shlédnu je scénka s názvem Kozina. Tu si připravily skupiny Balteus z Plzně a borský Korbel, na zámeckých slavnostech bude mít toto představení premiéru. Mohu jen prozradit, že scénka nás zavede nejen na Chodsko, jak již vyplývá z názvu, ale také ukáže nový pohled na život právě zmíněného Jana Sladkého Koziny. Z večerního programu se těším hlavně na představení Carmen skupiny Maledictus a na ohňostroj, který je vždy vydaření i díky krásné zámecké kulise. Co říci závěrem? Zámecké historické slavnosti mají jistě co nabídnout a co je hlavní, nevybírá se vstupné. Navíc právě dnes budou mít návštěvníci možnost prohlédnout si nově zrekonstruované zámecké salónky, o něž je od dnešního dne rozšířen prohlídkový okruh. Prohlídky zámku se uskuteční každou půlhodinu v době od 10 do 18 hodin a v rámci slavností je snížená cena za vstupné na pouhých třicet korun.