Předchozí
1 z 6
Další

Tuhle práci si vybrala v mládí a má ji velmi ráda. O její ochotě poradit a pomáhat i mimo pracovní dobu by spokojení pacienti mohli vyprávět hodiny. A odtud pramení familiérní název sympatické zdravotnice. Míša je zvyklá, že se na ni nejen přátelé, ale i běžní návštěvníci ordinace obracejí kdykoliv a kdekoliv o rady, když je něco trápí a bolí, a neví si rady co dělat ještě dříve než navštíví přímo lékařku v ordinaci.

Michaela ValentováZdroj: Foto:Monika Šavlová, archiv M. Valentová

Po náročných dnech v ordinaci je potřeba si vyčistit hlavu. Míša sportuje od mala, postupně ale zjistila, že největší odreagování jí přináší běh. Zejména poslední měsíce v době pandemie jí donutily vybíhat stále častěji. S úsměvem říká, že běh má místo Lexaurinu neb jí pomohl překonat těžkou dobu, která od března nastala. Stresující práce po telefonu, léčení nemocných lidí na dálku, chaos způsobený koronavirem. Děti přišly o všechny své koníčky, zavřené školy. Uzavřené hranice a nemožnost vycestovat do milovaných Alp, to vše nutilo milou sestřičku stále častěji a na delší dobu vybíhat do přírody. Říká, že běh je lék i droga.

Michaela ValentováZdroj: Foto:Monika Šavlová, archiv M. Valentová

Nejdříve uběhnete dva kilometry a cítíte se spokojený, postupem času to nestačí a tak přidáváte a přidáváte. A když máte kamaráda, který Vás umí pořádně vyhecovat, začnete s ním postupně trénovat na půl maraton. Když už se konečně uvolnily hranice, neváhala přijmout jeho pozvání do trailového campu v horách. Jedná se o několikadenní tvrdý trénink, kdy si několikrát sáhla až na dno svých sil. Musela zdolávat velké převýšení, běhalo se 3- 5 hodin denně. Také musela několikrát překonat svoje závratě neb na trase musela absolvovat několik ferat. Každopádně během campu si uvědomila, že půlmaraton opravdu běžet chce a věří, že ho zvládne bez ohledu na umístění. A také jí tam ještě více než kdy jindy došlo, jaké má štěstí, když má za manžela skvělého chlapa, který stojí vždy při ní a v jejích aktivitách ji podporuje.

Michaela ValentováZdroj: Foto:Monika Šavlová, archiv M. Valentová

Milující maminka dvou chlapců umí až neobvykle dobře spojit svoji práci, koníčky i rodinu dohromady. Oba synky vedla ke sportu. Někdy se směje, že to snad ani neměla dělat, protože starší syn propadl hokeji. Mladší synek zdědil po mamince především hudební geny. Hraje na klavír a letos se bohužel nemohl zúčastnit celostátní soutěže. Pamětníci si jistě vzpomenou, kterak to Míša uměla rozjet na pódiu coby zpěvačka rockové kapely Revolver či ještě předtím coby saxofonistka Amati Band.

Michaela ValentováZdroj: Foto:Monika Šavlová, archiv M. Valentová

O Míšině empatii by mohlo vyprávět také spousta mokrosařů či posádek sajdkár. Má ráda rychlé stroje, a tak ji často potkáte na motokrosových či sajdkárových závodech především na stříbrské trati. Sice bývá pravidelně oblečena v záchranářském obleku neb je diplomovanou záchranářkou, ale pokud nemusí zrovna ošetřovat zraněné jezdce, s chutí sleduje dění na trati a umí i hlasitě zafandit. Kolegové záchranáři ji rádi zlobí, že ti mladí kluci padají stejně jen proto, aby se mohli nechat o hezké zdravotnice ošetřit.

Michaela ValentováZdroj: Foto:Monika Šavlová, archiv M. Valentová

Největším Míšiiným přáním v současné době ale není doběhnout zmiňovaný půlmaraton, ale to, aby se život vrátil do běžných kolejí před koronavirem a děti se mohly v klidu vzdělávat.

Michaela ValentováZdroj: Foto:Monika Šavlová, archiv M. Valentová