Že je lidská důvěřivost bezmezná a že jde někdy ruku v ruce s neopatrností až hazardem, to asi není třeba zdůrazňovat. Smutné ovšem je, že někdy takový důvěřivý, naivní člověk, může přijít o hodně peněz. Možná i o všechny úspory.

Dokazují to dva čerstvé případy z Tachovska z nedávné doby. O obou informoval v uplynulých dnech Tachovský deník a v obou případech naletěli důvěřiví lidé podvodníkům, bezohledným šmejdům, kteří se opravdu neštítí snad ničeho.

Proč se podobné případy objevují znovu a znovu, když je tolik odstrašujících příkladů? Znamená to snad, že šmejdi se neustále zdokonalují a že náš právní systém je k těmto druhům případů příliš shovívavý? Že by tresty měly být mnohem přísnější?

Z laického hlediska určitě. Prevence, přes snahu policistů neustále varovat, přes odstrašující příklady, zdá se, také občas selže. Někteří lidé prostě už takoví jsou, že se nechají snadno zlákat. A šmejdům to pálí a ví, jak na důvěřivost a naivitu. Bohužel, středověké druhy trestů už zavést nelze, i když ty by možná byly nejúčinnější.

Výpis z účtu s údaji o platbách, které prováděl podvodník z účtu podvedeného pana P. z Plané.
Před očima mu zmizela celá výplata z účtu, upozornily ho zprávy v mobilu