„Pejsek spadl do studny, která je hluboká asi šest metrů," informoval nás Josef Švarcbek, velitel plánské jednotky. „Docházely mu síly, naštěstí se nám ho podařilo vytáhnout živého," podotknul s úlevou Švarcbek.

Na záchranu byly původně nasazeny čtyři kusy nastavovacího žebříku. „Nakonec jsem ale rozhodl, že se do studny přes speciální kladku slaní jeden z našich mužů. Ten pak zvíře vytáhl," popsal Švarcbek vyprošťovací proces.

Pro všechna zvířata jsou ale takové situace neuvěřitelně stresující. „Jsou v šoku, bývají v tmavém a vlhkém prostředí. Mají skutečně obrovský stres," potvrdila Diana Janouškovcová z tachovské veterinární stanice. „Když jsou navíc zranění nebo mají pohmožděniny, neví odkud bolest přichází. Neví, co s tím," uvedla veterinářka. Když se k nim záchranáři dostanou, mohou být i agresivní, nemohou totiž utéci.

Jeden z posledních případů, kdy zvíře spadlo do studny, se stal v lednu minulého roku ve Slavicích. Jedenáctiletý valach tady na následky pádu do pětimetrové studny a na podchlazení zahynul.

K různým záchranám zvířat jezdí hasiči poměrně často. Jen letos v kraji zaznamenali třiadvacet podobných událostí. „Zachraňovali jsme kočky z okapů, ptactvo z drátů nebo vykýřů, kotě z jímky, krávy ze žumpy, pejska, který se propadl pod led, pejska, který se zamotal do ostnatého drátu nebo za hlavu uvíznutého psa z pletiva," vyjmenovala mluvčí krajských hasičů Pavla Jakoubková s tím, že často vyprošťují i zvířata z automobilů. Netřeba zmiňovat, že v takovém případě jde o krajní nezodpovědnost.