To ostatně potvrdila také policie, jak uvedl policejní mluvčí Jan Koželuh: „V průmyslové zóně v Plané došlo k pádu návěsu na muže z Plzně, ve věku pětatřicet let. Tento muž se pravděpodobně snažil vyměnit prasklou pneumatiku u návěsu a v důsledku zřejmě technické poruchy jízdní nákladní soupravy došlo k pádu návěsu na osobu, která na místě podlehla svým zraněním."

Podle zkušených řidi

Z místa tragédie.

čů kamionu muž s největší pravděpodobností chtěl stihnout nakládku nebo vykládku – stres a spěch se mu možná stal osudným. „Je to tragédie. Vy

měnit pneumatiku u takhle velkého auta trvá zkušenému řidiči přibližně hodinu, a to i v případě, že jde vše snadno povolit. Pokud pro něj hodina hrála velikou roli, aby vše stihl a nedostal za pozdní příjezd penále, tak asi spěchal. Nestálo to firmu žádnou pokutu nebo postih, ale život řidiče," řekl Deníku na místě tragédie řidič z povolání, který nechce být jmenován.

Pokud chcete vyměnit pneumatiku u tak velkého vozu, musíte mít zařazenou rychlost, zabržděno a dostatečně dimenzovaný hever. „Pokud návěs spadne při výměně kola, může to mít několik příčin. Jednou je, že řidič použije hever s malou tonáží. Druhou, že řidič hever špatně postaví. Na návěsu má speciální plošky, kam se může položit tak, aby to nesjelo. Třetí možnost, kdy může návěs spadnout, je, že hever propouštěl tlak. Ale těžko říct, co se mohlo stát v tomto případě," popsal vedoucí autoškoly Jan Hrubý.

Jak vedoucí autoškoly potvrdil, ze zkušenosti ví, že z devadesáti procent pádů aut na lidi je vina právě v lidech samotných. Zde selže zkrátka lidský faktor. „Zkrátka někdo něco opomene a to se mu stane osudným," poznamenal.

Když si někdo dělá na kamion řidičské oprávnění, musí znát přesný postup při výměně kola.

„Zrovna z výměny pneum

atiky zkušební komisaři žáky prověřují a zkouší. Je to v přípravách i ve školení bezpečnosti práce," doplnil Hrubý. Tělo muže z pod návěsu v Plané pomohli vyprostit hasiči, kteří na místě byli během několika málo minut.

„Do zmíněné průmyslové zóny v Plané vyslalo operační středisko hasiče z Tachova a místní jednotku. Na místě byla pod návěsem nákladního automobilu nalezena osoba bez známek života. Hasiči na místě asistovali policii při vyšetřování. Na pokyn policie pak tělo vyprostili," informovala mluvčí h