Stříbrský Adam Šilhán, kterému je 14 let, bude mít dlouho nač vzpomínat. Zúčastnil se Zimní Olympiády dětí a mládeže České republiky. Letos se slavnostní zahájení konalo na zimním stadionu v Havlíčkově Brodě a účastnilo se jej 1000 mladých sportovců z celé republiky. Spolu s příbuznými tak stadion hostil 4000 návštěvníků.

Z Tachovska se olympiády Adam Šilhán ze Stříbra, který je žákem sportovní Základní školy v Benešově ulici v Plzni. „Momentálně hraji za HC Škoda Plzeň hokej, jsem v kategorii starších žáků. Protože mám prý dobrou rychlost na ledě, byl jsem nominován na rychlobruslení," uvedl stříbrský rodák, který startoval ve Žďáru nad Sázavou s číslem 72.

Mladý sportovec byl za příležitost velmi rád. „Moc si vážím nominace na tyto hry, o kterých jsem do této doby vlastně ani nic nevěděl. Zahajovací ceremoniál byl opravdu pojat velkolepě, hlavní komentátor a moderátor byl slavný televizní sportovní hlasatel Štěpán Škorpil a slavnostního zahájení se zúčastnilo spousty známých osobností včetně hokejistů. Viděl jsem tam Kateřinu Neumanovou, Jaroslavu Kratochvílovou, Jiřího Holečka. Vlajkonošem Plzeňského kraje byl slavný obránce z NHL Jaroslav Špaček," podělil se o dojmy stříbrský mladík. „Vím, že je vše o štěstí, ale také o dobrém zázemí, a proto bych chtěl poděkovat svým rodičům a sestře Terezce za podporu. Snad jim byla malou odměnou účast na slavnostním zahájení a poté i závodů. Rovněž musím poděkovat trenérům, kteří mě delegovali a věřili mě," řekl Šilhán.

Jeho rodiče neskrývali radost. „Adam je dobrý, jsem moc ráda, že jsem toto vše mohla s rodinou zažít. Všechno to bylo ve velkém stylu, jedinečné, z hlediska organizace měli všechno vychytané. O sportovce bylo postaráno po všech stránkách, ať už v ubytování, stravování, ale také ve volném čase, kdy si mládež mohla zkusit další sportovní klání. Pro naši rodinu to byl velkolepý zážitek," uvedla maminka nadějného hokejisty Hana Šilhanová.

Více informací najdete v pondělním vydání Tachovského deníku. 

Martina Sihelská