Jizerská 50, Krkonošská 70, Krušnohorská 30 nebo Šumavský skimaraton. Všechny tyto a jim podobné akce se chystají na nadcházející dva měsíce. Ale pokud zde chcete uspět ať již umístěním na předních pozicích nebo samotným absolvováním, je třeba pravidelného tréninku. A kde lze potrénovat nebo se jen rekreačně svézt na běžkách? I když zatím klimatické podmínky moc nepřejí a rtuť teploměrů nebezpečně atakuje desetistupňovou hranici, je i v blízkosti Tachova možnost vyrazit do bílé stopy.

Pravá zima s pořádnou sněhovou nadílkou do našich končin zatím nedorazila. Dočkají se lyžaři v blízké době?Zdroj: rajcenet kroslmic a slz-silberhuette.org

Můžete například vycestovat do areálu Silberhütte, který se nachází na hřebenu bavorské části Šumavy v okrese Tirschenreuth a leží pod dominantním vrcholem Havran (894 m.n.m.). Z Tachova je vzdálen 30 minut jízdy autem.

Například pořadatelé z oddílu USK CS Plzeň zde již dvakrát uspořádali Večerní běh, který měl v lednu velký úspěch. Závodilo se na osvětleném okruhu a kvalitně upravené stopy přispěly ke slušným výkonům.

V nejsevernější části Českého lesa se upravují stopy na klasickou i volnou techniku. Pro „klasikáře“ je připraveno sedm tras, kdy nejkratší okruh měří 2 kilometry a nejdelší 12 kilometrů. Kdo holduje spíše „bruslení“, ten má možnost výběru z pěti tras. Nejkratší zde má 2 kilometry, nejdelší 11 kilometrů. Na webových stránkách slz-silberhuette.org jsou kompletně popsané všechny trasy, včetně převýšení a podrobného profilu. Dozvíte se zde i stav běžeckých stop, který je označen do tří stupňů. Momentálně nedostatek sněhu prozatím rolbařům neumožnil upravit trasu do adekvátního stavu a jedinou možností, kde se dá nyní lyžovat, je 200 metrů od startu, který je v centru areálu. Pro milovníky delších výletů spojených s ubytováním, udávají stránky až osm možností, kde přenocovat.

Kladrubské ženy nestačily na vedoucí Skvrňany.
Kladrubské ženy nestačily na vedoucí Skvrňany

Běžkařům nezbývá než si pod stromeček přát sněhovou nadílku, aby mohli tento areál naplno využít.

Na své si u našich německých sousedů přijdou i milovníci biatlonu. Kombinace běžeckého lyžování a sportovní střelby zde můžete provozovat za přítomnosti vycvičeného personálu. Oproti běžným biatlonovým střelnicím se střelec nachází od terčů pouze 10 metrů. Laserová střelnice obsahuje i menší velikosti terčů. Může to tak vyzkoušet opravdu každý, jen je třeba se včas zarezervovat. Bez registrace si tu můžete zastřílet v zimních měsících od 14 do 16 hodin, jinak si jednotlivec či skupina musí termín domluvit předem.

Běžkaři věří v bohatou sněhovou nadílku, aby v roce 2020 mohli na Tachovsku i Domažlicku uspořádat tradiční lyžařské závody. Vše se bude odvíjet od aktuálních klimatických podmínek.

Každopádně by měli síly poměřit kolem Mariánskolázeňských pramenů, na Přimdě, na Domažlicku pro změnu v Caparticích chystají tradiční náročný dvojboj Chodská 30 a Výhledskou 15. V případě nedostatku sněhu pod Čerchovem. O všech přesných termínech a stavu sněhu v lyžařských střediscích Vás budeme průběžně informovat.