Když se vám narodí holčička a budete chtít, aby byla úspěšná v biatlonu, zkuste jí dát jméno Markéta. Určitě znáte tu s příjmením Davidová, která vládne českým ženám v tomto sportu na lyžích a s malorážkou. Ale říká vám něco příjmení Andrlová? Že ne? A co to má jako mít společného s biatlonem?

Dámy a pánové, vězte, že biatlon je disciplínou i v lukostřeleckém sportu. Místo lyží stačí dobré běžecké boty a místo pušky luk se šípy. A teď to hlavní: čerstvou kometou na výsluní tohoto sportovního odvětví je mladá dívka z dlouhoújezdského klubu Lukostřelci Českého lesa Markéta Andrlová!

„Lukostřelecký biatlon má pravidla upravená z klasického biatlonu, jak ho všichni známe. Je to kombinace běhu a lukostřelby v jedné soutěžní disciplíně, kdy lukostřelci běží s lukem určitý okruh a na jeho konci vždy z mety odstřílí čtyři šípy. Pokud netrefí dané terče, musí běžet trestná kola. Každý šíp vedle rovná se trestné kolo. Běží se čtyři okruhy a třikrát se střílí. Z toho první a třetí střelba je vestoje a druhá v kleče. Běžecké okruhy i trestná kola jsou samozřejmě přiměřená kategorii, kterou kdo absolvuje,“ podrobně popisuje atraktivní disciplínu předsedkyně klubu a zároveň trenérka Jana Kolihová.

Markéta Andrlová na trati lukostřeleckého biatlonu.Zdroj: Lukostřelci Českého lesa.

Její svěřenkyně Markéta Andrlová si ji poprvé vyzkoušela na mezinárodním závodě, který pořádal pražský lukostřelecký klub Cere v Libuši. A hned v konkurenci více než dvacítky soupeřek vyhrála ve své kategorii i jako členka smíšeného družstva.

Úspěch ji navnadil. „Tak si to dva týdny nato Markéta zkusila s juniorkami v Novém Městě nad Metují, kde se konal závod Evropského poháru. Po kvalifikaci, semifinále a finále skončila Markéta ve sprintu juniorek na 3x 400 metrů na druhém místě,“ spokojeně konstatuje její trenérka.

K tomu Markéta přidala i skvělé čtvrté místo v individuálním závodu na 4x 1000 metrů mezi juniorkami.

Tyto závody však měly pro věkem ještě mladší žákyni zlatou tečku v podobě vítězství štafety děvčat s Veronikou Křížalovou a Kristýnou Řezáčovou v kategorii dospělých žen!

Všestranná bojovnice se však nezaměřuje pouze na lukostřelecký biatlon, ale sbírá úspěchy i v klasické terénní lukostřelbě na různě rozmístěné terče v různých vzdálenostech. Potvrdila to například ziskem bronzové medaile na letošním českém šampionátu žactva, který se konal koncem září v hlavním městě naší republiky.

Vklínila se tam mezi dvě své kolegyně ze stejného oddílu, stříbrnou Anežku Šimkovou a čtvrtou Karolínu Benešovou.

„Za předvedené výkony zasluhuje nejen Markéta, ale i všichni další naši úspěšní lukostřelci poděkování za vzornou a příkladnou reprezentaci oddílu. A poděkování patří i trpělivým rodičům, kteří své děti na lukostřeleckých závodech doprovázejí,“ je si vědoma Jana Kolihová důležitosti rodinné podpory, vedoucí spolu s kvalitním tréninkem k úspěchům dětí.

Ilustrační foto
Sbírka opět pomůže mobilnímu hospici