Radovan CIVIŠ

Narozen: r. 1973 v Plzni

Stav: rozvedený

Děti: bezdětný

Zaměstnání: Sdružení občanů Exodus (integrace zdravotně postižených).

Koníčky: můj pes Baddi, spánek a kamarádi

Město Stříbro v úterý hostilo Radovana Civiše, handbikového jezdce, jenž i přes své postižení jezdí za hlavní elitu v Team Handbike ČR a probojoval se na paraolympiádu do Pekingu. Nejdříve byl hostem stříbrské pobočky GE Money Bank, kde mu byl předán šek na padesát tisíc korun a pak navštívil Cyklocentrum Stříbro, kde byl hostem svého kamaráda Mariána Švece. Radovan Civiš i přes své postižení jezdí za hlavní elitu v Team Handbike ČR. Deníku při návštěvě Stříbra ochotně odpověděl na několik otázek.

Jak dlouho děláte tento sport a kdo vás k němu přivedl? Na handbiku jezdím sedm let, z toho čtyři závodně. Dostal jsem se k němu zásluhou kolegyně, protože jsem chtěl jezdit s ní a její partou po Šumavě na kolech. Začal jsem zjišťovat možnosti a s pár lidmi jsme okopírovali dovezený handbike z USA. Dnes mám kolo vyrobené na míru u německé firmy Schmicking, která je jedna ze dvou nejlepších výrobců na světě.

Kolikrát týdně trénujete a kde? Trénuji 4-5x týdně. Za trénink dám v průměru 60km. Jezdím hlavně v okolí Plzně, mám vyzkoušené tři, čtyři trasy, které opakuji.

Jaké jsou vaše největší úspěchy? Třetí místo IPC světového poháru 2006, druhé místo v Evropském poháru EHF 2006, osmé místo na MS 2006 v Aigle (CH) a MS 2007 v Bordeaux (FRA), první místo 4. kola Evropského poháru IPC na Slovensku 2006, druhé místo MČR 2006-2008, stříbrná medaile světové série etapových závodů v Australském Perthu 2006.

Kdy jste se kvalifikoval na olympiádu a jaký limit či klíč byl potřeba k nominaci? Jedná se o čtyřleté období před paraolympiádou, kdy získáváte body ve světových soutěží, ale nejdůležitější je splnit kritéria Českého paraolympijského výboru. To znamená umístit se do osmého místa na MS, což se mi povedlo v roce 2006 i 2007.

Jakým způsobem bude financován váš pobyt na olympiádě? Co se týká samotné účasti, tj. doprava, ubytování, entery, dresy a repre oblečení mě hradí ČPV (český paralympijský výbor). Zbytek si hradím sám ze sponzorských darů. Jsem také členem ČATHS (Česká asociace tělesně handicapovaných sportovců), která mi hradí některé náklady spojené s reprezentační účastí na přípravných závodech a soustředěních.

S jakým cílem jedete na olympiádu, popřípadě s jakým umístěním budete spokojený? Můj osobní úspěch je už samotná účast na LPH, další cíle budu řešit asi až na místě.

Co pro vás znamená finanční obnos od stříbrské banky? Možnost kvalitní tréninkové a materiální přípravy pro paralympiádu v Pekingu. Podobným způsobem mě GE Money Bank podporuje už třetí rok a za to jí patří můj velký dík.

Zajímavosti

* Průměrná rychlost v závodě je asi 30-40km/h, při tréninku tak 27 km/h.

* Špičkový závodní speciál stojí 250 tisíc korun.

* Pneu se vyměňují před každým zásadním závodem sezony a samozřejmě při opotřebení, což je tak 3x za rok na každé sadě kol.

* Kola jsou speciálně pro různé tratě. Rám a vidlice jsou ze speciální hliníkové slitiny, kola jsou karbonová.

* Jezdí se závody v časovce (10-30km), silniční závody s hromadným startem (42 – 70km), kritéria na čas nebo vzdálenost a super maratony, například na 180km.