Mistrovství České republiky v atletice žáků a žákyň se zúčastnila minivýprava Baníku Stříbro a zásluhou Jakuba Davidíka získala titul Mistra České republiky v běhu na 800 m.

V pražské hale na Stromovce pořádal PSK Olymp Praha republikový šampionát atletických nadějí v kategorii žactva. Stříbrský Baník reprezentovalo na republice šest závodníků.

Největší úspěch zaznamenal Jakub Davidík, který kraloval v běhu na 800m a časem 2:02.72 získal zlatou medaili. „Mohli jsme si vybrat ve které disciplíně bude bojovat o medaile. Vévodil českým tabulkám na 3000 m, na 800 m byl v tabulkách ČR třetí. Nakonec jsme zvolilizávod na 800 m. I přes to, že je prvním rokem starší žák a bude startovat i na dalším šampionátu, patřil mezi favority. Z rozběhu bez problémů postoupil do finále a tam se zvolila taktika všechno nebo nic. Po počáteční strkanici nasadil tempo, které ostatní závodníci vydrželi sto metrů a zbytek závodu běžel sólo pouze proti času. Konečným výkonem vyrazil dech všem a zůstal 0,2sec za rekordem Mistrovství ČR. Po bronzové medaili z loňského M ČR v krosu, stříbrné na Letní olympiádě dětí a mládeže na 800m, se dočkal zlata," řekl na adresu úspěšného borce trenér Baníku Alexandr Matulka, který postupně zhodnotil vystoupení dalších závodníků Stříbra na šampionátu.

Ve stejném závodě běžel také Štěpán Trávníček a čas 2:24.93 stačil na 20. místo. „Štěpán je ještě mladší žák a přesto se dostal mezi 24 nejlepších žáků na 800 m. Sbíral zkušenosti, zaběhl si výborný osobní rekord a jeho čas přijde za dva roky."

Veronika Třísková běžela závod na 150 m a čas 20.19 stačil na 19. místo. Startovala také v závodě ve skoku dalekém, kde ji za výkon 4.96 patřila 16. příčka.

„Veronika je prvním rokem žákyně a přesto se dostala mezi 16 nejlepších dálkařek ČR. Ve finále byla nejmladší, jela sbírat zkušenosti, které bude potřebovat. Trochu podlehla atmosféře, ale přesto se dostala k hranici pěti metrů. Její čas určitě přijde a věřím tomu, že nebude trvat dlouho a zabojuje o medaile," řekl na adresu mladé závodnice stříbrský trenér Matulka.

Štěpán Marek se probojoval do finále běhu na 1500 m a tam časem 4:37.88 vybojoval deváté místo. „Štěpán před mistrovstvím marodil a to se určitě projevilo na výsledku. Přesto výborný osobní rekord v hlavním závodě, solidní umístění a pochvala."
Marek Vyšín se probojoval do finále ve vrhu koulí a výkonem 12.79 obsadil výbornou šestou příčku.

„Marek je vícebojař s velkými předpoklady, ale bohužel během zimy i zdravotními problémy. Tři měsíce obětoval doléčení kolena a proto se v zimě připravoval pouze na vrh koulí. Tady překvapil solidním výkonem a umístěním. Byl kousek za čtvrtým místem, ale medaile jako pro ne specialistu koulaře byla poměrně daleko. Přesto ale povzbuzení do přípravy na léto a především víceboj."

Ve štafetě na 4x300 m doběhl B. Stříbro v sestavě Steiner, Marek, Vyšín a Davidík na osmém místě v čase 2:40.74. „Ve skrytu duše kluci snili o medaili, což by bylo potvrzení toho, že tady je opravdu silná generace a ne pouze jednotlivci. Bohužel nezvládli první předávku, kde jim skoro spadl kolík a to je stálo pravděpodobně bramborovou medaili. Útěchou je alespoň to, že by to o pár desetin na medaili zatím nestačilo," poznamenal Matulka a závěrem dodal:

„I přes stále těžší nominační kritéria to byla naše nejpočetnější výprava v historii. Navíc mohla startovat ještě Lucie Kovářová, která se ale zaměřila v hale pouze na víceboj a účast na M ČR jednotlivců jsme obětovali přípravě na letní sezonu s vrcholem na M ČR v sedmiboji. Nemoc bohužel neumožnila účast také O. Steinerovi v běhu na 300 m. Přesto náš výběr byl větší, než zbytek Plzeňského a Karlovarského kraje dohromady. To je odraz posledních úspěchů družstev mladšího a staršího žactva, kde za poslední čtyři roky nezískal žádný oddíl více titulů a potvrzení mimořádně silné generace ročníků 1999-2003 co tady máme."