Poté, co se v Konstantinových Lázních stal šampionem Západočeské amatérské ligy na silnici, ovládl jezdec z Tachova souboj mužů při mistrovství krajské série závodů na horských kolech ve Stupně.

Při stupenském cross country byl šťastnější o to víc, že tamní technická trať mu úplně nesedí a navíc zaspal na startu.

„Když to odpálili, tak jsem se zrovna bavil s dalším závodníkem Lukášem Pitlem. Moje chyba. Nakonec ale nebyla fatální,“ říkal šestatřicetiletý borec, který se cyklistice věnuje teprve čtvrtým rokem.

„Předtím jsem hrál fotbal, hokej, běhal jsem. Jenže pak mě chytilo kolo a mám štěstí, že s podporou rodiny, táty, to můžu coby amatér dělat na solidní úrovni,“ vysvětlil Morgi, jak mu přezdívají.

Cílem ve Stupně projel po pěti kolech na náročné trati jako vítěz v čase 46:15 minuty. O jedenáct sekund před druhým Vladislavem Markvartem z MS Bike Academy a o půl minuty před třetím Ladislavem Pakandlem (Kola Pakandl).

„Nejsem zase takový technik, takže ve Stupně jsem na vítěství nemyslel. Ale vyšlo to jak technicky, tak výkonnostně,“ těšilo Libora.

Až po průjezdu cílové mety si však mohl být jistý, že vyhrál. „Startovali jsme jak s eliťáky, kteří jeli o tři okruhy víc, tak s juniory a jezdci do 23 let. Ti měli stejně kol a já jen odhadoval, jak na tom jsem. Jel jsem na maximu a bylo z toho první místo,“ říkal nový šampion.

Startovat společně s domácí elitou v čele s Ondřejem Cinkem bral jako zajímavou zkušenost. „Vzali za to a na začátku to byl mazec. Pak nám frnkli a jeli si svůj závod a my také,“ nastínil biker.

K zisku mistrovského dresu se odrazil ve druhém z pěti okruhů, kdy zrychlil a poodjel největším sokům z mužské kategorie.

„Každá výhra těší,“ usmíval se Libor Morgenstein.

V pořadí krajského poháru MTB sice zatím figuruje mimo medailové pozice, ale i to by rád změnil.

„Po šesti podnicích jsem pátý. Do konce série ale zbývá odjet tři závody, takže je šance se ještě posunout na bednu,“ prohlásil závodník.

A jeho motivace do tvrdého tréninku? „Stále se zlepšovat a jednou si to třeba rozdat na českém mistráku s eliťáky,“ prozradil.

Posádka plzeňského EuroOil Invelt teamu Václav Pech - Petr Uhel na trati Barum Rallye na Zlínsku.
Pech si i přes defekt zajistil třetí příčku v domácím šampionátu