Sportovci se sjeli z celé republiky. Velkou radost si odvezli na Tachovsko Patrik Freit a Jan Danko, kteří si odběhli závod ve štafetě a skončili na třetím místě.

„Jak se běželo? Upřímně jsem zase slíbil něco, z čeho mé nohy byly nadšené, ale díky Patrikovi jsem ze sebe vymačkal maximum a v 35 letech jsem zjistil, že ještě nepatřím do starého železa. Raketa Patrik ode mě přebíral na čtvrté pozici a ve skvělém čase dotáhl naši štafetu na bednu. Takže příště zase slíbím něco šíleného,“ smál se Jan Danko z Plané.

Třiadvacetiletý Patrik Freit se na stupíncích vítězů objevuje často. „Štafetu jsem od Honzy přebíral na skvělém čtvrtém místě, zhruba 200 metrů od medailových pozic. V tempu čtyři minuty na kilometr jsem se prakticky okamžitě dotáhl k pódiovým umístěním. Běžel jsem stále rychle, ale nedokázal jsem odpoutat jednoho závodníka, který se mě držel jako klíště. Zpomalil jsem a takticky jsem běžel bok po boku s ním. Několikrát se mi snažil utéci, ale já se držel. Na náměstí jsem doslova zapnul na maximální rychlost. Řítil jsem se maximální rychlostí 26,3 km/h. Čas mohl být z mé strany lepší, ale běžel jsem tenhle závod poprvé a nechtěl to podcenit a vytuhnout. Taktiku jsem tedy zvolil držet si pozici a v pravou chvíli zaútočit,“ vysvětlil mladý běžec z Tachovska, který je na výsledek s Dankem hrdý.

Olympijský běh Stříbrem 2021.
FOTO: Olympijský běh Stříbrem