Rekordní 72. sezonu motokrosového areálu Terén svatého Petra ve Stříbře ukončila podzimní klasika v podobě velkého finále Kovošrot Nepomuk Západočeského přeboru.

Podnik byl zároveň klasifikován také do středočeského přeboru MOTUL Cup.

Do šesti soutěžních kategorií se sjelo celkem 166 závodníků. Čekala na ně náročná trať včetně ´stříbrské bestie´, milovaného i nenáviděného skoku přes silnici.

PILNÍK NESKÁKAL

„Na poslední chvíli jsme, bohužel, museli odvolat atraktivní doprovodný program v podobě špičkového freestyle motokrosu. Petr Pilát si obnovil zranění nohy, což mu znemožnilo vystoupit před našimi diváky.

´Pilník´ alespoň dorazil na autogramiádu a také se připojil k pietnímu aktu odhalení pomníčku Josefu Hřebečkovi. Na slavného stříbrského jezdce a později trenéra zavzpomínaly motokrosové legendy Miloslav Souček, Jiří Churavý, Zdeněk Velký a Antonín Baborovský. Mezi hosty nechyběli Hřebečkovi rodinní příslušníci, zástupci Autoklubu České republiky a starosta Stříbra Václav Votava,“ popsal mimozávodní aktivity za pořadatele z AMK Stříbro Miroslav Šimek.

POČASÍ POMOHLO

Ačkoli termín na konci září už patří spíše mezi pozdní, díky klimatické změně se pořadatelé i na podzim začínají obávat zejména sucha.

„Nedostatek vody komplikuje nejen přípravu tratě a její údržbu během závodu, ale i provozování stravovacích a hygienických služeb pro účastníky a diváky. Naštěstí v posledních dnech před akcí alespoň trochu zapršelo a i teploty se držely na obvyklých hodnotách,“ popsal vítanou pomoc patrona závodiště svatého Petra Miroslav Šimek.

Přestože přípravy nebyly bez komplikací s vodou či technikou a organizací, zkušený tým AMK Stříbro pod vedením Miroslava Vraného vše zvládl. Když během závodní neděle navíc oblohu ovládlo slunce, tak se skvěle připravený podnik hladce odjel jako skutečný vrchol přeborové sezony 2019.

Ilustrační foto.
Město zavedlo taxík pro seniory

TŘI TISÍCE DIVÁKŮ

Do svatopetrského amfiteátru dorazilo na 1500 platících diváků. „Při dopočtu nekasírované mládeže, hostů a jezdeckých doprovodů se tak v ochozech sešlo na tři tisíce přihlížejících. Na poměry nejen regionálních závodů jde o skvělé počty,“ liboval si jeden z hlavních organizátorů. Místní fanoušci prostě motokros milují a Terén svatého Petra navíc dokáže přitáhnout publikum i ze vzdálenějších míst.

LÍTÉ BOJE NA TRATI

Přeborové finále nabídlo skutečně pestrou přehlídku výkonnostních a věkových kategorií a poctivou akční podívanou. Téměř všechny jízdy byly vyrovnané v soubojích o čelo i další pozice.

„Jezdci si užívali trať i atmosféru a do posledních metrů se zapáleně bili o každé umístění. Těžko vybírat nejlepší momenty, bylo jich mnoho. Třeba drtivá vítězství Dominika Kučeříka ve třídě do 85 ccm, stíhací jízdy Kristýny Tomiškové v Hobby MX2 anebo urputné souboje favoritů Františka Smoly a Patrika Lišky o prvenství v královské třídě MX1,“ připomněl adrenalinové vrcholy závodních jízd Šimek.

DOMÁCÍ BORCI

K dobré náladě místních příznivců přispěli výrazně kvalitními výkony domácí piloti. Junior Kučeřík anebo černošínský Liška již byli zmíněni. Přiřadit k nim lze Tomáše Žipaje a Jakuba Kose v MX1 a Jana Jarolíma v Hobby MX1, kteří se všichni probili do první desítky.

Ve veteránech kladrubský Pavel Nový vyhrál kategorii nad 50 let, mezi čtyřicátníky byl Petr Vraný čtvrtý a David Paleček šestý. Paleček se navíc blýskl dvojicí prestižních hole-shotů.

SKVĚLÁ SEZONA

Nadmíru povedený motokros sklidil hodnocení v superlativech a završil již 72. sezónu Terénu svatého Petra. „Opět jsme během ní viděli vrcholné sportovní výkony, emoce, zábavu. To vše pochopitelně stojí na obětavé práci pořádajícího klubu a jeho spolupracovníků. Trvající přízeň závodníků i diváků ale ukazuje, že to není práce marná. Skvělý příběh nejstaršího českého závodiště proto zdaleka nekončí. Za AMK Stříbro všem děkujeme, že jsou součástí tohoto příběhu a těšíme se na shledanou v následující 73. sezóně,“ uzavřel Miroslav Šimek.

Výsledky Západočeského přeboru ve Stříbře:

65 ccm: 1. David Widerwill, 2. Nico Kindl, 3. Dominik Valter

85 ccm: 1. Dominik Kučeřík, 2. Jan Šlajs, 3. Dominik Vaněk

Hobby MX2: 1. Jiří Fico, 2. Petr Vacek, 3. Jiří Dědek

Hobby MX1: 1. Tomáš Válek, 2. Jan Král, 3. Adam Lauber

Veterán 40+: 1. Martin Ludvík, 2. Michal Baborovský, 3. Roman Skalka

Veterán 50+: 1. Pavel Nový, 2. Martin Jaroš, 3. Jaroslav Zukerstein

Veterán 60+: 1. Jaroslav Potůček, 2. Miroslav Bureš, 3. Ivan Peták

MX2: 1. Martin Venhoda, 2. Miroslav Jiránek, 3. Jaroslav Strnad

MX1: 1. František Smola, 2. Patrik Liška, 3. Roman Hanousek

Vítězové Západočeského přeboru 2019:

65 ccm: 1. Dominik Valter (Všeruby) – Husqvarna 65

85 ccm: 1. Petr Berdych (Plzeň) – KTM 85

Hobby MX2: 1. Jan Sadílek (Šanov) – Kawasaki 250 4T

Hobby MX1: 1. Miloslav Uhlíř (Pardubice) – Yamaha 250 2T

Veterán 40+: 1. Michal Baborovský (Kostelec) – Yamaha 450

Veterán 50+: 1. Pavel Nový (Kladruby) – Honda 450

Veterán 60+: 1. Jaroslav Potůček(Břasy) – KTM 450

MX2: 1. Jiří Vašíček (Horní Slavkov) – Husqvarna 250

MX1: 1. Ladislav Červenka (Aš) – KTM 450

Autor: Robert Babor, Miroslav Šimek.