Na startu nechyběl ani letošní držitel žákovského národního rekordu na 1500m Jakub Davidík z Baníku Stříbro. „Jakub měl v plánu v tomto závodě vylepšit jeho dosavadní národní rekord, který měl hodnotu 4:00,71. Jakub se tímto letošním výkonem kvalifikoval do nejrychlejšího rozběhu, ve kterém byl nejmladší ze startovního pole. Ale to už je letos tradicí,“ sdělil Jakubův trenér Alexandr Matulka.

Jak dále popsal závod, po samotném výstřelu se pole 17 závodníků rozdělilo do dvou skupinek. „V čele byl maďarský vytrvalec Kazi společně se svým vodičem, který udával tempo. Stříbrský Jakub Davidík se téměř polovinu závodu držel uprostřed hlavní skupinky, ale po 800 metrech ztrácel vteřin oproti minulému rekordnímu běhu. Proto musel ostře nastoupit do čela skupinky hned za vedoucího Maďara,“ uvedl Matulka.

Závod tak dostával patřičné napětí, zbytek závodního pole se totiž pokoušel Jakuba následovat. Stříbrský atlet odtáhl druhou polovinu závodu na druhém místě až do cílové rovinky, kde ho pět závodníků předběhlo. „Stříbrský starší žák dokázal mezi mužskými soupeři vybojovat celkové sedmé místo a o více než dvě sekundy vylepšil žákovský národní rekord, který má nyní hodnotu 3:58.64. Jakub nejen, že vylepšil rekord na této trati, ale podařilo se mu konečně prolomit magickou hranici čtyř minut,“ dodal spokojený trenér s tím, že vítězem závodu se stal již zmíněný maďarský běžec Tamás Kazi v čase 3:38.34.

Policie - ilustrační snímek
Kvůli drobným způsobil mnohonásobně vyšší škodu