Chodíte si rádi zaběhat se psem? Jen tak na volno? Znáte sport zvaný canicross? Že ne? Tak pozorně čtěte následující řádky, protože představujeme loňského mistra světa Tomáše Jašu. Ten již zítra nabírá směr Skandinávie, kde hodlá zaútočit na zlatou medaili.

Canicross je disciplína a druh terénního sportu, který kombinuje běh atleta se psem. Oba jsou vzájemně propojeni lanem, které je opatřeno amortizérem, což způsobuje to, že tlumí nárazy a chrání páteř běžce i psa.

O fungující propojenosti nejen povinnou výbavou, ale i společným vítězným myšlením, svědčí dosažené výsledky úspěšné dvojice. No, posuďte sami. Rok 2017: 2. místo na mistrovství Evropy v Polsku, 2. místo na mistrovství světa v Itálii a především veleúspěšné vystoupení v roce 2018: zlatá medaile v individuálním etapovém závodě i ve štafetě na mistrovství světa v Polsku.

Co ho vůbec k tomuto sportu přivedlo?

„S canicrossem jsem začal koketovat před 4 lety, aktivně závodím od roku 2017. Po zranění a předchozí úspěšné atletické kariéře mě čekalo hledání nové motivace k pohybu. Tou se nakonec stal běh se psem, který mi přiblížil můj současný kolega z týmu Fitmin Michal Ženíšek. Hned při prvních startech se ukázalo, že průprava z atletiky je výborná, Zulu maká na sto procent, tak proč se tomu nevěnovat,“ usmívá se tatínek osmnácti měsíčního syna Tomáše.

Pro borce z Kladrub u Stříbra a v současné době v atletice reprezentující AK Škodu Plzeň je mushing sport, který v příjemné formě spojuje pohyb, týmovou záležitost a notnou dávku adrenalinu. Stačí totiž při závodě nebo tréninku jedno malé zaškobrtnutí nebo zamotání a je zaděláno na problém.

„Při posledním závodě na MČR v Abertamech, kde se naše sehraná dvojice radovala z vítězství, jsme se dvakrát omotali kolem stromu a potom mě skoro zabil při seběhu,“ tvrdí s nadsázkou úspěšný atlet.

Problém je v tom, že Zulu páníčka poslouchá při tréninku, ale v závodě je jeho chování nevyzpytatelné. Mnohá úskalí přináší i hromadné starty, kde při špatném startu je třeba předběhnout několik soupeřů a dvojice tak ztrácí drahocenné vteřinky.

STRAVA HYPERAKTIVNÍHO PSA

Je třeba pro takto aktivního psa, který při závodě vyvine rychlost až 30 km/h, sestavit speciální jídelníček?

„Jisté odlišnosti od běžné stravy tu jsou. Strava musí být hlavně vyvážená a pestrá. Obecně se mi osvědčily granule, které zaléváme vývarem s masem. Granule používám od značky Fitmin. Je to značka, které věřím a Zulu chutná. Krmím ho variantou Fitmin Performance, což je krmivo upravené právě pro zvířata v zátěži. Navíc se mi líbí, že se jedná o českou značku, která tento sport hodně podporuje a mě vyhovuje,“ má jasno Jaša.

TRÉNINK BĚŽCE A PSA

Několikanásobný medailista z dráhových i krosových republikových šampionátů má trénink rozdělený na několik částí. Zaměřuje se především na vlastní trénink, který absolvuje v terénu nebo na atletické dráze. Většinou ve Stříbře, kde atleticky vyrostl. Pro trénink se psem má hned několik variant, které pravidelně střídá. Nejčastěji využívá terénní koloběžku, při výběhu do přírody bere Zulu s sebou, ale nezapřahá ho.

„V týdnu se k běhání dostanu sedmkrát, dvakrát navštívím posilovnu a třikrát týdně se v tréninku věnuji mému čtyřnohému parťákovi. Myslím si, že toto nastavení nám oběma vyhovuje,“ říká Jaša.

CHCE ZLATO

Po loňském prvenství na MS v canicrossu patří dvojice z Tachovska mezi hlavní aspiranty na zisk titulu, což se pokusí ve čtvrtek 24. a v pátek 25. října potvrdit ve švédské destinaci Dryland Nybro.

Do dějiště šampionátu cestuje celá rodina. Tomáš závodník, Tomáš synátor, manželka Štěpánka a pes Zulu. Akční rodina pro transport do chladného Švédska volí vlastní automobil a zároveň má od pondělí zajištěný pronajatý karavan.

„Pořadatelé zajišťují takzvaný Stakeout, kde pejskaři kempují. Jde o to, že někteří závodníci závodí například v kategorii šestispřežení. S tímto počtem psů je jen těžko někdo ubytuje v hotelu. Budeme ve Švédsku trošku raritou, že máme jen jednoho psa. I tak je dobré být ubytovaný v blízkosti dění a mít tam zázemí,“ říká šéf výpravy Jaša.

Toho čeká podobný závodní model jako v loňském roce – 2 dny, 2 etapy s 5 kilometrovým závodem. První etapa se bude startovat intervalově s 30 vteřinovým odstupy, druhá poté podle dosažených čtvrtečních výsledků.

O případném startu ve štafetě se rozhodne až na místě.

„Letos moc závodů absolvovaných nemáme, ale poslední tréninky i vítězství na MČR mi dodává sebevědomí a chceme znovu usednout na canicrossový trůn. Je to ale nevyzpytatelný sport a každá medaile se bude počítat,“ shrnuje ambice Jaša.

STARTY NA MS

ČT. 24.10. 9.00: 1. etapa

PÁ. 25.10. 9.00: 2. etapa

NE. 27.10. 9.00: štafeta

Kapitán fotbalového Dynama Studánka Josef Vyšňovský (třetí zleva) už si chtěl své vyloučení důrazně vyříkat s hlavním rozhodčím Karlem Nesvadbou (vpravo) ve třetím kole I.B třídy na hřišti SK Krchleby 1921. To ho ještě spoluhráči udrželi a k sudímu nepust
Vyšňovský má stop na rok a ve Studánce končí