Jedná se o partu studentů tělesné výchovy, trenérů, učitelů a sportovních nadšenců, kteří chtějí dětem ukázat, že volný čas se dá strávit pohybem a že sportů, které mohou provozovat, je několik. Zapsaný spolek zajišťuje profesionální přístup k dětem a spolupracuje s několika sportovními organizacemi v Tachově.

Pro konkrétnější informace jsme vyzpovídali tu nejpovolanější – vedoucí instruktorku kempů Adélu Klečkovou.

Kdy vzešla první myšlenka a jak dlouho se již věnujete Kempy sportu z. s.?

První kemp se datuje k roku 2016. Tato myšlenka mě napadla, když jsem poprvé nastoupila do školství. Během hodin tělesné výchovy nebyl čas ukázat dětem i netradiční sporty, které jsou velmi atraktivní. Zároveň chceme, aby se děti hýbali a bavily sportem i přes prázdniny.

Můžete stručně popsat co různé kempy obsahují a co je jejich náplní?

Všechny kempy máme zatím příměstské a zaměřené na sportování. Příští rok poprvé vyjedeme i na celotýdenní sportovní kemp. Cílem je ukázat dětem co nejvíce sportů a to zábavnou formou. Především u těch netradičních jako je kinball, spikeball, lakros apod. Veškeré info je na webu kempysportu.cz nebo facebookové stránce Kempy sportu z.s.

Kolik kempů ročně uspořádáte? Dá se to skloubit se studiem na VŠ?

První rok jsme uspořádali jen dva a postupně se snažíme přidat nová místa a vymyslet něco nového. Zatím máme kempy přes letní sezonu, takže se studiem, prací a cestováním se to dá skloubit krásně, což mi vyhovuje.

Kolik času zabere plánování? Kdy je možno se přihlásit?

Kempy připravujeme po celý rok. Jeden ročník skončí a my se chystáme již na další. Nejvíce času zabere administrativa po spuštění přihlášek. Ty spouštíme první lednový týden.

Jak těžká je komunikace se správci hal, areálů, sportovišť a pronajímaných prostor?

Abych pravdu řekla, mám štěstí na lidi, které oslovujeme. Většina nám chce vyjít vstříc a podpořit naši myšlenku. Ve většině případů komunikuji s lidmi, kteří mají kladný vztah ke sportu a dětem. Na Tachovsku máme krásné zázemí na Základní škola Zárečná v Tachově a v Boru na místní základní škole. Finanční dotace přišla i od města Tachov, za což moc děkujeme.

Co Vás na kempech nejvíce baví? Co vás motivuje dál, aby jste předávala sportovní zkušenosti mladším borcům?

Ta pestrost a hlavně, že to děti baví. Je hezké během roku potkat děti, které se k Vám hlásí a těší se na další kemp. Děti se baví sportem, a to pedagoga TV těší ze všeho nejvíce.

Věnujete se ještě nějakému podobnému projektu? Má projekt nějaké podobné verze u nás v ČR?

Těch nápadů na různé projekty je mnoho, ale nejde se věnovat všemu najednou. Podobných projektů je v ČR velké množství. V dnešní době jsou velkým trendem příměstské kempy, protože rodiče nemohou celé prázdniny pokrýt svojí dovolenou a trávit se svými ratolestmi.

Jak velký je Váš instruktorský tým?

Hlavou kempu jsem já. Sama bych to nezvládla, a proto jsem moc ráda, že mám kolem sebe skvělé kolegy. Teď už jsou to hlavně kamarádi, kteří jsou naladěni na stejné vlně. Každý z nich je originál a tak do tohoto projektu přináší něco jiného, navzájem se doplňujeme a inspirujeme. Přes rok se moc nevidíme a tak každý nasbírá během roku nějaké nové nápady, které nám tak díky kempu předá. Tým tvoří Michal Vrba, David Lintner, Jana Horáčková, Petr Orthacker, Simona Kordová, Martin Honsig a Lucie Kovářová.

Do kempů docházejí hlavně talentované děti nebo i sportem dosud nezasažená mládež?

Kempy máme postavené tak, aby je zvládly všechny děti bez rozdílů toho, zda aktivně sportují či ne. Nesoutěžíme a neporovnáváme výkony. Opravdu chceme, aby děti poznaly pestrost a zábavu ve sportech. Nadstavbou je třeba to, že se do konkrétního sportu pustí s větší vervou a věnují se mu naplno.

Jste sama aktivní sportovkyní v některém konkrétním sportu a s jakými úspěchy?

Vyrostla jsem na královně sportu atletice, ke které mě to táhne stále. Běhání mi zůstalo dodnes, ale ne v takové kvalitě a kvantitě, jako když jsem byla mladší. Teď mě čeká půlmaraton v Lisabonu. Cílem je vždy si zlepšit osobní rekord. Sport a pohyb miluji jako takový, nevadí mi žádná pohybová aktivita. V létě běh, plavání, surfování, horská turistika a v zimě lyže, skialpy a snowboard. A ráda zkouším nové sportovní výzvy.

Co vás potěší a čemu se dále věnujete mimo sport?

Potěší mě úsměv lidí, které poznávám teď hlavně díky cestování. Snažím se nasbírat zkušenosti a poznávat svět. Nyní jsem na pracovní stáži ve španělském Madridu, kde mám možnost podílet se na výuce českého jazyka bilingvních dětí v České škole Madrid. Kromě výuky zde pořádáme různé aktivity pro naše krajany, kterých je zde opravdu mnoho.

Z dožínkové slavnosti
Škola oslavila dožínky