Zprvu nevlídné, deštivé počasí sobotního dopoledne, které se nakonec přece jen částečně umoudřilo, přivítalo účastníky pátého, mini jubilejního ročníku tenisového turnaje, Kuzma cap 2015. Na tenisových kurtech Tělovýchovné jednoty Slavoj Tachov se sešli účastníci, pořadatelé a příznivci bílého sportu, aby prožili příjemný den vyplněný sportem, ale i tradiční družnou zábavou, o níž na tomto turnaji není nikdy nouze.

Originální, každoroční turnaj, organizovaný Pavlem Prokopem, obecně zvaným Kuzma, ani tentokrát nepostrádal nic z toho, co patří k dobrému sportu, ale i tradiční, skvělé společenské zábavě. Na dvanáct účastníků, hrdě třímajících tenisové rakety, svedlo urputné sportovní souboje nejen se svými soupeři, ale mnozí i sami se sebou.

„Scházíme se každý rok a vždy si dobře zasportujeme, pobavíme sebe i početné publikum a prožijeme spolu příjemný, ničím nerušený den," říká hlavní pořadatel, organizátor a sponzor tenisového turnaje, P. Prokop. „Nejde ani tak o výsledky, jako spíše o radost ze hry, ale i o to, že se vždy po roce sejdeme a prožijeme společné chvíle pohody na tenisových kurtech. Všichni se mezi sebou známe, spojuje nás vřelý vztah ke sportu, jsme už většinou v letech, ale o to více se snažíme na hřištích, i mimo ně. Protáhneme těla, posedíme, poklábosíme, zkrátka prožijeme příjemný den aktivního odpočinku, a to je to, oč hrajeme především."

Že hráčům nechyběla snaha a nadšeným fandům naostřené hlasivky, o tom nebylo pochyb. Stejně zvláštní, jako celý turnaj, byl i systém, jakým se na kurtech hrálo. Soupeřícím stranám, rozlosovaným do čtyřher po každém odehraném kole, a rozděleným do šesti bodovaných skupin, ukončoval klání pořadatelský zvonec. Body, získané v utkáních byly započítány každému účastníkovi samostatně a dle toho bylo stanoveno i konečné pořadí.
A jak bylo již jednou řečeno, o výsledky ani tak nešlo, i když vzájemná zápolení přinesla spoustu dohadů a trefných narážek na výkony soupeřů. Čas od času si sportovci odběhli na vynikající dršťkovou polévku, vařenou, jak jinak, hlavním sponzorem turnaje, a na malé občerstvení, kterého, vzhledem k vydaným silám na kurtech, bylo opravdu víc než zapotřebí.

Když závěrečný zvonec ukončil kolem 13. hodiny tento vynikající turnaj, přišlo ke slovu vyhodnocení výsledků. Organizátoři se poměrně dlouho dohadovali nad tím, jak provedou závěrečnou rekapitulaci, až dospěli k názoru, že spravedlivé bude sečtení bodů z jednotlivých utkání tak, jak jich jednotliví aktéři dosáhli.

Na prvním místě se umístili Palšovič, Johana se ziskem devíti bodů, na místě druhém Tejček, Nový se sedmi body, před třetí dvojicí, Mareš-Vojta, se šesti body. Vítězné družstvo obdrželo ručně zhotovený pohár a všichni, kdož obsadili místo na bedně, medaile pro nejlepší. Ani ostatní účastníci neodešli s prázdnou, různé upomínkové předměty skončily v jejich vlastnictví.

Také na cenu útěchy bylo pamatováno. Protože s organizací turnaje bylo starostí víc než dost, získal jí za výkon organizátor soutěže, se ziskem nula bodů, za všechna odehraná utkání. Obdržel putovní cenu v nádherné ručně zhotovené truhlici, s mimořádným darem pod názvem V. H. Zatímco část účastníků turnaje a jejich věrného publika odvracela zrak od tohoto skvostu, druhá, mnohem početnější skupina s nadšením a obdivem hodnotila zručnost a nápaditost tachovských mistrů cukrářů.

Turnaj se opravdu vydařil, všichni účastníci opouštěli sportovní areál nadmíru spokojeni. A ti co nemohli odejít po svých, měli zajištěn odvoz. Tak tedy nashle – sportovci a kamarádi – znělo kolem sportovního stadionu dlouho po ukončení mačů. Určitě se tady, po roce znovu, zase všichni sejdeme!

Oldřich Voráček