To, že si svůj věhlas získaly Mariánské Lázně zásluhou lázeňství, je všeobecně známé. Je ale třeba dodat, že na věhlasu města má zásluhu i plochodrážní sport. Na jediné dlouhé dráze v České republice se na světové úrovni jezdí po mnoho let právě tam.

„Dlouholetá tradice, krásné prostředí a vynikající stadion s vynikajícími pořadateli, to je ten pravý důvod, proč nám světová federace FIM znovu a znovu dává důvěru v konání světových závodů. Stejně tomu bude i v letošním roce. V sobotu 9. srpna se na kilometrovém oválu pojedou hned dva závody světového významu," prozrazuje moderátor Miloslav Čmejla, který u tohoto svátku nebude chybět ani tentokrát.

„FIM Cup Flattrack neboli americká plochá dráha silných kubatur a hlavní závod, kterým bude mistrovství světa na dlouhé ploché dráze, se pojedou pod názvem Challenge. To proto, že horní polovina jezdců startovního pole, která získá nejvíce bodů, pojede v příštím roce seriál finálových závodů o titul mistra světa. Tím je tedy zajištěna kvalitní jezdecká sestava a diváci budou moci zažít závody plné adrenalinu."

V sobotu tedy nebude v Mariánských Lázních chybět vítěz semifinále Stephane Tresarrieu a jeho bratr Mathieu z Francie. Ve startovní listině jsou vynikající specialisté, Němci Martin Smolinski, který startuje v Grand Prix na krátké dráze a který vyhrál na Novém Zélandu hned svoji první GP v životě, a jeho kolega Enrico Janoschka. Z Anglie přijede Glen Phillips, z Holandska Dirk Fabriek, Janick de Jong a Theo Pijper.

České barvy bude hájit na divokou kartu světový finalista a držitel bronzové medaile z mistrovství světa, dvojnásobný mistr České republiky Josef Franc.

„Domácí pořadatelé, kteří se svědomitě připravují, mají dvě přání, aby vyšlo pěkné počasí a také aby si do Mariánských Lázní našla cestu dlouhá řada spokojených diváků, tak jako tomu bylo před lety samozřejmostí. Závodit se bude už od dopoledních hodin, start hlavního závodu je ve 14 hodin," dodává Miloslav Čmejla a zve příznivce do Mariánských Lázních. ⋌