Pro mateřský Autoklub ČR i pro pořádající AMK Stříbro jde o výhodný „obchod“, který proběhl již počtvrté za sebou. Podařilo se vytvořit „podzimní klasiku“ tuzemského motoristického kalendáře, která jednomu z nejoblíbenějších českých seriálů zajišťuje velkolepé vyvrcholení sezóny na prestižní trati hojně navštěvované diváky.

O ty jde pochopitelně i stříbrskému klubu, který tak může nabídnout velmi zajímavou podívanou zahrnující také nižší výkonnostní úrovně, kde se místním pilotům poslední dobou náramně daří.

ÚKOL PRO MLADÍKY

Právě domácím jezdcům hobby tříd byla svěřena hlavní role v propagaci finále MOTUL Cupu, které bylo naplánováno na poměrně pozdní datum 15. října. Jakub Kos, Dominik Vraný (oba Suzuki) a Jiří Valeš (Yamaha) se ocitli na plakátech a bannerech, které zaplavily okolí i sociální sítě. Pozornost to byla zasloužená, protože všichni tři mají za sebou úspěšnou sezónu. Vždyť do závěrečného klání sdruženého přeboru šel Kos jako druhý v průběžném pořadí třídy Hobby MX2, Vraný s Valešem tvořili vedoucí duo v Hobby MX1.

NÁROČNÁ PŘÍPRAVA

Nejen pózování fotografovi ovšem čekalo na stříbrské mladíky v čase před závodem. Jako členové AMK Stříbro se také podíleli na přípravě závodiště. Tým kolem předsedy klubu Miroslava Vraného se opět ukázal v nejlepším světle. Pořadatelé podruhé v sezóně museli nachystat velkou trať se skokem přes silnici. Kvůli včasnějšímu nájezdu za startovní rošt a dodržování časového plánu byla tentokrát vyřazena závěrečná pasáž dráhy a na cílovou rovinku se najíždělo novou levotočivou zatáčkou kolem věže. Povrch dostal moderní hlubokou orbu s množstvím závlahy, takže na závodníky číhala náročná práce ve vyjetých kolejích. Důsledná příprava i aktivní organizace závodního dne proměnily podnik v další ukázku pořadatelské bravury spolku, který si letos připomněl 70. let od založení.

VĚRNÍ DIVÁCI

K úspěchu akce pomohl také patronát svatého Petra, který po zemních pracích poslal vítané dešťové srážky a naopak na závodní víkend vytáhl doslova letní počasí s jasnou oblohou a teplotami nad 20 stupňů. Diváci se takovou nabídkou nenechali dvakrát prosit a s chutí vyrazili do ochozů. Výběrčí vstupného zaznamenali zhruba 1600 platících příchozích. Hosté, neplatící mládež do 15 let a jezdci s doprovody poté doplnili počet přihlížejících v obřím motokrosovém amfiteátru na vynikající tři tisíce. Stříbro opět potvrdilo své kultovní postavení na tuzemské scéně, protože o takových návštěvách se jiným pořadatelům může jenom zdát, a to i při mistrovských závodech.

V prostorách Hornického skanzenu se uskutečnilo hasičské cvičení.
FOTOGALERIE: Hasiči se museli potýkat se stísněným prostorem, ale i únikem plynu

DOMÁCÍ ZÁŘILI

Jezdců se k závěrečným bojům sezóny sjelo opravdu vydatně. Pět přeborových startovních skupin a vložený závod klasiků naplnilo celkem 176 pilotů. Nabídli velmi zajímavé soupeření a dopřáli fanouškům skutečnou motokrosovou show. Domácí hvězdičky proměnily vysoká očekávání do úspěšného konce. Jakub Kos nedal nikomu šanci a obě jízdy vyhrál. To Jiří Valeš se na celkové vítězství před Dominikem Vraným docela nadřel. Klíčový byl infarktový dojezd první jízdy, ve kterém Valeš nejprve ztratil pozici, aby se vzápětí doslova na posledních metrech procpal před Václava Kratochvíla (Yamaha) zpět! Nadšení příznivců v tu chvíli neznalo mezí.

Stříbrský klub měl nečekaně početnější reprezentaci, protože do bojů zasáhli piloti vídaní pouze sporadicky. Rozhodně však podali kvalitní výkony a byli vidět. Zraněného Petra Vraného ve veteránech úspěšně zastoupil David Paleček a dojel si pro 6. místo mezi „čtyřicátníky“. Také Jan Jarolím (oba Yamaha) ukázal, že stále umí, a vyšvihl se na 4. pozici v Hobby MX1.

ELITNÍ ZÁVODY

Sportovní vrchol dne představovaly „ostré“ třídy pro závodníky s licencemi A a B. Obě elitní kategorie ve Stříbře předvedly rychlý motokros a správný finálový náboj, protože jsme viděli dvojitou výměnu na čele seriálového pořadí. V MX2 si lídr Roman Hanousek (Suzuki) hned na začátku „lehl“ po kolizi ve zrádné zatáčce kolem doubku. Jan Kučera šel do trháku a nabídnutou šanci nakonec proměnil v přeborové prvenství. Na Terénu sv. Petra se ovšem musel sklonit před výborným Jonášem Nedvědem (oba KTM). V MX1 se Pavel Urban statečně pokusil ubránit seriálové vedení, ale ruka zraněná v Kříších mu po pár kolech definitivně vystavila stopku. Zkušený Václav Haas (Kawasaki) si poradil s nebezpečně dotírajícími mladíky Michalem Bártou a Jakubem Menclem (oba Suzuki) a vyhrál finále i celý přebor.

BILANCE

Jubilejní 70. sezóna Terénu sv. Petra skončila stejně úspěšným podnikem, jako byly všechny tři předchozí. Na tento rok se povedlo přichystat skvělý mix terénních motocyklových disciplín, kdy každý závod byl výrazně jiný než ostatní. Zároveň se však podobaly díky brilantní pořadatelské práci, příznivému počasí, výtečným sportovním výkonům a hlavně neutuchajícímu zájmu publika. Spokojenost diváků je samozřejmě tím nejlepším důkazem, že letošní oslavy kulatin se povedly a Stříbro zůstává opravdovým motokrosovým svatostánkem. Automoto klub Stříbro v AČR děkuje všem aktérům závodů a těší se na shledanou v sezóně 2018.

Výsledky finále přeboru MOTUL Cup, Stříbro, 15. října 2017:

MX1 licence A: 1. Václav Haas – 47 b, 2. Michal Bárta – 43 b, 3. Jakub Mencl – 42 b
MX1 licence B: 1. Petr Fojtík – 26 b, 2. Vladislav Mužík – 26 b, 3. Tomáš Žipaj – 23 b
MX2 licence A: 1. Jonáš Nedvěd – 50 b, 2. Jan Kučera – 44 b, 3. Pavel Beránek – 34 b
MX2 licence B: 1. Florian Burkenstein – 40 b, 2. Jiří Vašíček – 28 b, 3. Jiří Pokorný – 28 b
125 ccm 2T: 1. Jaroslav Strnad – 47 b, 2. Radim Kraus – 47 b, 3. Pavel Vítovec – 35 b
Veterán 40+: 1. Michal Baborovský – 50 b, 2. Roman Skalka – 42 b, 3. Martin Joza – 40 b
Veterán 50+: 1. Jaroslav Potůček – 50 b, 2. Pavel Nový – 42 b, 3. Milan Heřman – 42 b
Hobby MX1: 1. Jiří Valeš – 45 b, 2. Dominik Vraný – 43 b, 3. Václav Kratochvíl – 40 b
Hobby MX2: 1. Jakub Kos – 50 b, 2. Matyáš Janda – 42 b, 3. Lukáš Hubka – 42 b

Výsledky finále poháru Veterán Klasik, Stříbro, 15. října 2017:

40 – 55 let 250 ccm: 1. Zdeněk Rota
40 – 55 let 500 ccm: 1. Pavel Hrabák
56 – 70 let 250 ccm: 1. Petr Kašše
56 – 70 let 500 ccm: 1. Vlastimil Vosecký
nad 70 let 250 ccm: 1. Rudolf Bártl st.
nad 70 let 500 ccm: 1. Jan Skok

Miroslav Šimek

ODBORNÝ ZÁSAH  na jednom z památných stromů v Chráněné krajinné oblasti Český les.
FOTOGALERIE: Arboristé ošetřili památné stromy na Tachovsku