„Těžký den, pršelo, kopce. Tehdy z toho bylo sedmé místo i skok na sedmý flek v celkové klasifikaci. A už jsem jel v bílém (dres pro nejlepšího jezdce do 25 let) a ten dres mám pořád doma,“ zavzpomínal na facebooku 34letý profesionál, závodící za stáj NTT Pro Cycling z kategorie World Tour.

Zkušený jezdec z Plzně ale nežije jen minulostí. Co dělá aktuálně, prozradil český reprezentant při otevření butiku s cyklistickým oblečením značky Assos v Praze.

„V závěru minulého týdne jsem odjel na Šumavu a tady jsem hned na úvod absolvoval trénink mezi Rejštejnem a Horskou Kvildou se stoupáním na Svojše. Což je známý kopec osm a půl kilometru dlouhý, v němž nastoupáte 550 metrů,“ vyprávěl Kreuziger. „Pro mě ideální příprava, kdy jsem si plánoval víc hodin v sedle s výrazným převýšením. Takže jsem to jel desetkrát a bylo toho až až,“ připustil aktuálně nejlepší český silničář na profiscéně. Jen na Tour de France startoval Kreuziger devětkrát, přičemž čtyřikrát se protlačil do první desítky.V roce 2013 skončil pátý a stejného výsledku dosáhl i na Giru 2011.

Ilustrační foto
Házenkáři Talentu odehrají fotbalový zápas proti Seči

Na Tour de France konečně cílí také v této koronavirem poznamenané sezoně. A chtěl by se ukázat. V týmu NTT mu končí dvouletá smlouva, a bude tak bojovat o novou.

„Chtěl bych jet Tour a následně na ardenské klasiky,“ potvrdil Kreuziger s tím, že u mistrovství světa je zatím otazník. „Až v půlce června se rozhodne, zda se šampionát uskuteční ve Švýcarsku, nebo bude přesunutý na listopad a konal by se v Kataru, nebo v Saúdské Arábii,“ vysvětlil borec, který předloni šestým místem na mistrovství světa v Innsbrucku stanovil nové české maximum mezi profesionály.

Momentálně se však teprve chystá na obnovení závodní worldtourové sezony, což by mělo přijít v srpnu.

„Je proto možné, že už v půlce července bych se objevil s nároďákem na tuzemských závodech. S partou, kde je ještě Zdeněk Štybar, Pepa Černý a další kluci z repre, plánujeme starty na pár českých pohárech. Abychom se předtím, než začne kolotoč velkých mezinárodních závodů, rozjeli,“ uvedl Kreuziger.

A jak na něj doléhala koronavirová pandemie?

„Na jedné straně se stopla sezona, restart se neustále odkládal a nebylo na co se konkrétně chystat, ale zase jsem byl tři měsíce v kuse doma. Což se mi v tomhle období nepoštěstilo snad pětadvacet let,“ prohlásil ostřílený jezdec. „Užíval jsem si rodinu a věnoval se holkám Viktorce i Aničce. I ta mladší začala jezdit na kole bez opěrných koleček a stačit jí znamená hodně sprintovat. Navíc vysvětlování, že by měla používat brzdy, ji moc nebere. Takže jen doufáme, že se hned někde nerozstřelí,“ doplnil s úsměvem.

A nezapomíná ani na akademii, kterou pro mladé cyklisty založil v Plzni. Už v pondělí by měl dorazit za svými následovníky na soustředění do Krkonoš.