„Přítelkyně Helena řešila, kam vycestovat v rámci vzdělávacího programu Erasmus. Chtěli jsme být spolu, a když se naskytla možnost jet na Kanárské ostrovy, neváhali jsme. Našli jsme tu dobré zázemí a já super podmínky pro trénink,“ hlásil z tepla závodník týmu Future Cycling Northwave.

Úřadující český vicemistr v maratonu a bronzový medailista z domácího šampionátu v cross country oslavil na Gran Canarii čtvrtého ledna 27. narozeniny a chtěl by tu pobýt zhruba do půlky února.

Na Kanárech jste prožil také Vánoce a přelom roku. Jaké byly svátky v teple?

Skvělé. Původně jsme sice plánovali, že se na Vánoce vrátíme domů, ale když se v Česku začala zhoršovat epidemiologická situace, přišlo nám zbytečné riskovat. Na Kanáry za námi naopak dorazili rodiče přítelkyně a svátky proběhly v rodinném duchu.

Takže česká klasika?

Dá se to tak říct. Helenčini rodiče přivezli vánoční cukroví, dělali jsme bramborový salát, k tomu kuřecí řízky a jen místo kapra jsme měli kalamáry.

Alespoň na Štědrý den jste si dal volno od cyklistiky?

To ne. Zvládl jsem čtyřapůlhodinový intervalový trénink. Mám sice Vánoce v klasické podobě rád, ale možnost absolvovat trénink na Štědrý den v kraťasech byla super (úsměv).

Ptát se tedy, zda jste šlápl do pedálů také na Nový rok, je asi zbytečné?

Na Nový rok mi zrovna vyšel volný den, takže byl prostor i na půlnoční silvestrovský přípitek. Přesto jsem na Nový rok vyjel, ale šlo jen o krátkou vyjížďku na kávu.

Jindřich Staněk (vpravo) a Dominik Sváček na prvním společném tréninku plzeňské Viktorie.
Gólman Staněk: Doufám, že Viktorce v budoucnu pomůžu

S jakým předsevzetím jste vjel do roku 2021?

Předsevzetí si nikdy nedávám, ale letos jsem měl spíš takové přání. Abychom překonali tuhle těžkou dobu, a pokud možno, ve zdraví.

Teď už jste zase v plném zápřahu?

Držím se tréninkového programu. A musím říct, že trénovat tři měsíce v teple je splněný sen. Mně sice nevadí zimní příprava a rád doma kombinuji sporty, když nejde vyrazit ven na kole, ale tohle je něco jiného. Věřím, že pobyt v teple mě může výkonnostně posunout.

Máte jasno o tom, kdy zahájíte novou sezonu?

Nejspíš v závěru ledna na čtyřdenním etapáku na Lanzarote, kam to mám z Gran Canarie hodinu cesty letadlem. Potom by už měly následovat závody na pevnině ve Španělsku. Všechno je ale stále s řadou otazníků.

Jak budete vzpomínat na uplynulý rok, v němž svět sevřela koronavirová pandemie?

Jako na rok, kdy jsem si uvědomil, že nic není jisté a že bych si měl vážit toho, co mám. A taky na rok, v němž jsem přes absolutní nejistotu, která provázela celou sezonu, zajel skvělé výsledky a nakonec vybojoval i zatím nejcennější medaili v kariéře.

Budete letos mířit ještě výš? Třeba na duhový dres mistra světa?

Cíle budou znovu vysoký, ale jde o jeden závod a ten den se musí všechno sejít. O titul by se letos mělo jet na Elbě, kde jsem předtím dva roky po sobě vyhrál tamní prestižní závod. Trať mi sedí, ale je to ještě hodně daleko. Teď si hlavně přeju, aby se sezona rozběhla a nějak rozumně pokračovala.

Linda Suchá a Marek Páník.
Škodovka prodloužila smlouvy se třemi talentovanými atlety