„Všichni se moc těšíme na olympijskou atmosféru a jednotlivá sportovní klání. Očekáváme perfektní organizaci,“ říká vedoucí výpravy Ladislav Harvánek.

Výprava Plzeňského kraje čítá celkově 251 sportovců, 47 trenérů a dva vedoucí výpravy a během olympiády se v Libereckém kraji vystřídajíi další účastníci realizačního týmu, kteří se podíleli na přípravách.

Jeden ze dvou vedoucích početné výpravy doufá, že by Plzeňský kraj mohl obhájit historicky nejlepší páté místo v bodovaném hodnocení z minulé letní olympiády v Jihomoravském kraji: „V počtu získaných medailí jsme byli dokonce čtvrtí s 59 cennými kovy, z toho hned sedmadvacetkrát zlato. Kdyby se to podařilo znovu, budeme velice spokojeni. Ale obhájit takové úspěchy bude hodně obtížné,“ myslí si Harvánek. Přípravy proto Západočeši rozhodně nepodcenili: „Kolektivní sporty měly soustředění, individuální pak kvalifikační závody či turnaje, které určily nominaci těch nejlepších.“

Medailové ambice jsou pro Plzeňský kraj hned v několika sportech. „Tradičně jsou úspěšní plavci, střelci, cyklisté, orientační běžci a atleti. Velké naděje vkládáme do stolního tenisu, kde nás bude reprezentovat členka české žákovské reprezentace Helena Sommerová. Z kolektivních sportů věříme chlapeckému týmu v basketbalu, ten na minulé olympiádě bral bronz, a dívčímu volejbalu,“ vyjmenoval vedoucí výpravy šance Západočechů.

„Ale další mohou rozhodně překvapit, například fotbalisté nebo judisté. Jinak však nevidím důvod, aby na dobrý výsledek nemohl zaútočit kdokoliv z našich sportovců,“ věří Ladislav Harvánek.

Mladé sportovce Plzeňského kraje přivedl na včerejší slavnostní zahájení s vlajkou Jan Řehula. Pětačtyřicetiletý bývalý reprezentant v triatlonu nejvíce zazářil na letní olympiádě 2000 v Sydney, kde při premiéře tohoto sportu vybojoval bronzovou medaili.

Po ukončení závodní kariéry působil dlouhá léta jako trenér korejské triatlonové reprezentace. V současné době je trenérem české reprezentace. Sportovně vyrůstal v Plzni, kde také studoval, a nyní je vedoucím Triatlonové akademie Plzeň.

Na zahajovací program zástupci Plzeňského kraje nastoupili v jednotném reprezentačním oblečení: „V soupravách s převahou modré barvy,“ odkrývá vedoucí západočeské výpravy.

Sportovní klání budou na Letní olympiádě dětí a mládeže probíhat do pátku28. června, kdy bude také tato akce slavnostně ukončena.

„Z naší výpravy se určitě těší všichni, obzvláště sportovci, kteří již před dvěma lety zažili olympiádu v Brně, ale skvělý zážitek i zkušenost to bude pro ty, kteří jedou poprvé. Vždyť v Libereckém kraji se sejdou nejlepší, potenciální budoucí reprezentanti a olympionici. Určitě se bude na co dívat!“ dodává Ladislav Harvánek.

Medailové naděje z AIS:

Svěřenci Akademie individuálních sportů: Simona Spěšná a Štěpán Krula (cyklistika), Tereza Razímová (sportovní střelba), Helena Sommerová (stolní tenis), Eliška Forejtková (tenis), Veronika Píclová a Matěj Marek (triatlon).

Matěj Vybíral